Töltés
Bejelentkezés

Amerikai Éttermek Budapesten


Térkép nézet

Helyszín

Értékelés

Nyitvatartás

Asztalfoglalás

Házhozszállítás

Ár

Menü

Felszereltség

Kategóriák

Fald fel Amerikát, avagy minden, amit az amerikai konyhaművészetről és éttermekről tudni érdemes

A legtöbb ember számára az amerikai konyha egyet jelent a klasszikus hamburgerrel, sült csirkével, hot doggal és palacsintával. De vajon tényleg csak ennyi lenne? Csak ennyiből állna az amerikai konyhaművészet? És mire számíthat a vendég egy amerikai étteremben Budapesten? Most kiderül!

Az amerikai konyha főbb jellemzői

Az amerikai konyhaművészet hűen tükrözi az Amerikai Egyesült Államok történelmét. A ma ismert amerikai konyha egyfajta keverék: az őslakos indiánok által használt technikák keveredtek az európai bevándorlók (német, brit, olasz, holland, francia) főzési módszereivel, így alakult ki az amerikai konyhaművészet. Európából számtalan különféle hozzávaló, fűszer és főzési stílus érkezett az amerikai kontinensre, majd terjedt szét fokozatosan és egyre gyorsabb ütemben a 19. és 20. században.

A regionális ételek összessége alkotja az amerikai konyhaművészetet. A 18-19. században egyre több új étel jelent meg Amerikában. A progresszív korszakban, az 1890-es évektől kezdve az 1920-as évekig az élelmiszer előállítás komoly iparággá vált.

A regionális ínyencségek széles tárházával találkozhat az, aki Amerikába látogat. Az ételek többségére nagy hatással voltak a különféle kultúrák, melyeket a bevándorlók hoztak magukkal, és ötvöztek a helyileg beszerezhető hozzávalókkal. Északkeleten például rengeteg tenger gyümölcseit, homárt és rákot fogyasztanak, különösen Új-Anglia környékén. Dél felé haladva egyre laktatóbb, nehezebb ételekkel találkozhatunk. A csirke-, és sertéshús szinte minden ételnek szerves része, akárcsak a kukorica, a borsó és a rizs.

Az amerikai konyhaművészet egyik legnagyobb „találmánya” az úgynevezett „fúziós” konyha, mely különféle népek konyhaművészeteinek házasításából jött létre.

Tradícionális amerikai ételek

Sokan és sokszor zenget már ódákat a mennyi hot dogokról és hamburgerekről, ami nem véletlen, hiszen forradalmi ételekről van szó. Manapság számtalan variációjuk létezik világszerte. Az Egyesült Államokban szinte nincs olyan régió vagy város, amelynek ne lenne saját, csak arra a területre vagy helyre jellemző hamburgere vagy hot dogja.

A másik népszerű étel a pulyka, különösen Hálaadás idején. Ez az ízletes szárnyas az első telepesek megjelenése óta szerves részét képezi Amerika gasztrotörténelmének. A hálaadási pulykavacsora az első szüret utáni étkezést szimbolizálja, melyet a telepesek együtt kölöttek el az őslakosokkal. A pulyka ma is nagy népszerűségnek örvend, mint tradícionális ünnepi étel.

Hasonlóan közkedvelt étel a Buffalo csirkeszárnyak. Az 1960-as években a buffaloi Anchor Bar-ban szolgálták fel először a sült csirkeszárnyak és a cayenne-ecetes csípős szósz házasításából született ételt, ami mára Amerika egyik gasztrojelképévé vált.

Ki ne hallott volna már a híres amerikai almás pitéről? Az igazság az, hogy az almás pite egyáltalán nem amerikai „találmány”. Az omlós tészta és az alma találkozásából létrejött süteményt a német és holland bevándorlók hozták Amerikába. Ez azonban semmit sem von le az értékéből, sőt. Számtalan változata létezik, de egy valami közös: a forró almás pite vanília fagylalttal a legfinomabb.

Vissza a találatokhoz
A böngészés folytatásával jóváhagyod, hogy cookie-kat használunk.