Töltés
Asztalfoglalás Éttermeknek Bejelentkezés

Glutén-mentes Éttermek Budapesten


Térkép nézet

Helyszín

Értékelés

Nyitvatartás

Asztalfoglalás

Házhozszállítás

Ár

Menü

Felszereltség

Gluténmentes ételek és éttermek: főbb tudnivalók, óvintézkedések

Az utóbbi években egyre többször lehetett hallani és olvasni a gluténmentes diétáról a TV-ben, újságokban és az interneten. A közhiedelemmel ellentétben a gluténmentes diéta orvosi értelemben nem tekinthető fogyókúrás étrendnek, kizárólag azok számára javasolt, akiket cöliákiával, köznapi kifejezéssel élve lisztérzékenységgel vagy más jellegű gluténérzékenységgel diagnosztizálnak. Ezekben a szélsőséges esetekben a gluténmentes diéta a szervezet és a bélrendszer egészségének megőrzését segítheti elő. A páciensek az első időszakban megterhelőnek érezhetik a gluténmentes étrend betartását, de a kezdeti nehézségek után a szervezet könnyedén alkalmazkodik az új táplákozási rendszerhez, és csökkennek a gluténfogyasztás okozta panaszok.

Gluténmentes táplálkozás: tudnivalók, érdekességek

Ahhoz, hogy megértsük, miért fontos a gluténmentes táplákozás, érdemes tisztázni, mi is az a glutén. A glutén a búzában, árpában és rozsban található komplex fehérje. Ezekből a gabonafélékből többek között lisztet állítanak elő, melyet kenyerek, tészták, pizza és más sütőipari termékek előállítására használnak. A glutén adja ezeknek az ételek a rugalmas állagát.

A gluténmentes diéta (röviden GMD) szigorúan kizárja a búzában és más gabonafélékben, például árpában, rozsban, zabban és egyéb hibridekben, például kamutban és tritikáléban található glutént. A zab gluténmentes étrendbe való illesztése a mai napig vitatott kérdés, melynek alapja a zab más gluténtartalmú gabonákkal történő, sokszor elkerülhetetlen keresztszennyeződése. Fontos tisztázni, hogy a gluténmentes diéta nem minden esetben egészséges. Az étrendet követők általában nem jutnak elegendő tápanyaghoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, rosthoz, vashoz és kálciumhoz. A boltok polcain megtalálható gluténmentes termékeknek rendszerint magas a cukor-, és kalóriatartalma. A cöliákia vagy gluténérzékenység kizárólag szakember segítségével, tesztek elvégzésével diagnosztizálható, ezért panasz esetén mindenképpen érdemes dietetikushoz fordulni, aki a kiegyensúlyozott étrend kidolgozásában is segít.

A gluténérzékenyeknek nincs könnyű dolguk, hiszen glutén szinte mindenben található: cukorkában, kenyérfélékben, mártásokban, fagylalt tölcsérben, sörben, kekszekben, szószokban, levesekben, pácokban, de még fogkrémben, szájvízben, rúzsban, szájfényben, vitaminokban és étrend-kiegészítőkben is. A termékek csomagolásának ellenőrzése elengedhetetlen!

Vannak azokban élelmiszerek, amelyek természetüknél fogva gluténmentesek. Ilyen a tej, a vaj, a sajtok, a gyümölcsök, a zöldségek, a friss húsok, halak, a tojás, a bab, a diófélék, a kukorica, a quinoa és a rizs is. Habár a legtöbb kenyér és péksütemény glutént tartalmazó lisztből készül, ma már léteznek gluténmentes lisztek, sőt speciális lisztkeverékek is, melyekből palacsintát, de akár még pizzát is készíthetünk. A lisztek esetében is ellenőrizzük a termék allergén összetevőit!

A gluténmentes diéta a 21. század elejétől kezdve az egyik legnépszerűbb diétává vált az Egyesült Államokban és a világ más országaiban egyaránt. Egyre több egészséges ember fogyaszt pusztán divatból gluténmentes ételeket. Sokan testsúlycsökkentés céljából kezdtek gluténmentes ételeket fogyasztani. A trend egyelőre megállíthatatlannak tűnik, de a szakemberek továbbra is egyetértenek abban, hogy csak abban az esetben javasolt a gluténmentes táplálkozás, ha a páciens bizonyítottan cöliákiában vagy gluténérzékenységben szenved.

Óvintézkedések gluténmentes éttermekben

Jó hír a gluténmentes étrendet követőknek, hogy az utóbbi években egyre több étterem étlapján kaptak helyet gluténmentes ételek, mely elsősorban a növekvő fogyasztói érdeklődésnek köszönhető. Sőt, vannak olyan éttermek, ahol kizárólag gluténmentes ételeket kínálnak. Nem árt azonban óvatosnak lenni!

A gluténmentes ételeket kínáló éttermeknek komoly előírásoknak kell megfelelniük alapanyag választás, tárolás és előkészítés tekintetében, ráadásul a keresztszennyeződés megelőzésére is ügyelni kell. Figyelembe kell venniük azt, hogy a vendég számára ez bizalmi kérdés: bízik abban, hogy az étterem minden előírást betart, az étterem pedig igyekszik kiszolgálni minden felmerülő igényt. A gluténérzékenyeknek már egyetlen morzsa gluténnal „szennyezett” étel is problémát okozhat, ezért már az étlap megtervezéskor ügyelni kell arra, hogy az étel összes alkotóeleme – a köretet és a dekorációt is beleértve – igazoltan gluténmentes legyen. A konyhai előírások betartása mellett az étteremben dolgozó felszolgálókat is informálni kell, hogyan kell kezelni a gluténmentes ételeket. A gluténmentes éttermekben a felszolgálók pontos tájékoztatást nyújtanak minden, az étlapon szereplő ételekkel kapcsolatban felmerülő kérdésre.

Gluténmentes ételek: ötletek reggelire, ebédre, vacsorára

A három főétkezés közül a reggeli okozza a legtöbb fejtörést a gluténmentes diétát követőknek. Akik eddig főleg müzlit, pirítóst és péksüteményeket fogyasztottak reggelire, nehezen találják meg az alternatívákat, pedig a választás sokszor egyértelműbb, mint gondolnánk. Gluténmentes reggeli ötletek: tojás, gyümölcsök joghurttal vagy kókusz/rizsitallal, gluténmentes péksütemények, túró gyümölccsel, füstölt lazac, hajdina palacsinta. Az ebéd-, és vacsoraválaszték valamivel nagyobb. A gluténmentes diétát követők bátran fogyaszthatnak salátát, babsalátát, kukoricalisztből készült tortilla szendvicset, ázsiai rizstésztát vagy cukkini spagettit húsgolyókkal, tonhal vagy tojás salátát zöldségekkel. Ezek az ételek a legtöbb gluténmentes étterem étlapján megtalálhatók.

Gluténmentes éttermek Budapesten

Szerencsére gluténmentes éttermekből Budapesten sincs hiány. Felismerve a vendégek igényeit, egyre több étterem illeszti be kínálatába a gluténmentes, laktóz mentes és cukormentes ételeket. A Drop az egyetlen beülős, 100%-ban gluténmentes étterem Budapesten, ahol minden diétázó találhat magának kedvére valót: ínycsiklandozó gluténmentes burgerek, ropogós bacon és tejturmixok is helyet kaptak az étlapon. A Drophoz hasonlóan az American Burger & Steak House is kínál gluténmentes hamburgereket normál és XL-es méretben is. Ráadásul itt a vega, vegán és laktózmentes étrendet követők sem maradnak éhesek: a Vegán burger sült pritaminpaprikával egyszerűen verhetetlen. A Zeller Bistroban gluténmentes kenyereket és desszerteket kóstolhatunk, a Kölesben a refom fogásoké a főszerep, a Corsoban pedig gluténmentes torták várják az édes ízek szerelmeseit.

Vissza a találatokhoz
A böngészés folytatásával jóváhagyod, hogy cookie-kat használunk.