Görög Éttermek Budapesten
-
Gyradiko
5.0$$Görög Étterem Gyros -
Eker Török Étterem
1.3$$Török Étterem Gyros -
<
-
Sza-Sa Burger & Gyros
3.6$Hamburger Gyros Amerikai Étterem -
Taverna Dionysos
4.8$$Görög Étterem -
-
Antalya Kebab
4.7$$Török Étterem Gyros -
Gyros Kerkyra Görög Ételbár
5.0$Görög Étterem Gyros -
Gyradiko Estia
3.0$$Görög Étterem -
Hellinicon Görög Étterem
Görög Étterem -
MAZI
Görög Étterem Fine Dining -
Gyradiko Flórián
$$Görög Étterem -
Helin Étterem
3.0$$Gyros -
Prince Pub Pizzeria és Gyros
Pizzéria Gyros -
Ashdod vízipipa és gyros pub
Vízipipa Bár Török Étterem Gyros -
Leonidas Gyros
5.0$$Görög Étterem Gyros -
Dönermix Váci út
5.0Gyros Gyorsétterem -
Alexandrosz Gyros
4.0$$Gyros Görög Étterem -
Kyros Gyros
5.0$$Görög Étterem Gyros -
JACK GYROS PRÉMIUM
1.0Gyros -
Jafar Gyros Bár
$$$Gyros -
Dönermix Török Ételbár & Pizza
$$Török Étterem Gyros -
Mr. Wallace
Étterem Gyros -
Vasilis Gyros Büfé
$$Görög Étterem Gyros -
RenaGyros
5.0Gyros Török Étterem
Kulináris utazás: a görög gasztronómia rejtelmei
Mindenki, aki járt már Görögországban tudja, hogy – az olaszokhoz hasonlóan – a görögök számára az étkezés az egyik legfontosabb család-, és közösségépítő tevékenység. De nem is feltétlenül kell ehhez egyenesen Görögországba menni, a hazai görög éttermek, a görög kultúrával foglalkozó dokumentumfilmek és vígjátékok mind-mind ugyanazt a hangulatot árasztják: a görögök szeretnek jókat enni, inni és, ami még fontosabb, szeretnek főzni is! Az alábbiakban a görög gasztronómia rejtelmeit igyekszünk feltérképezni egy rövidke virtuális-kulináris utazás erejéig. Tartsanak velünk!
Görög konyhaművészet régen és ma
A görögök kellő komolysággal és nosztalgiával állnak az ételekhez, a mai napig őrzik azoknak az ételeknek az emlékét, amelyeken felnevelkedtek. A többi mediterrán néphez hasonlóan ők nem azért esznek, hogy éljenek, hanem azért élnek, hogy egyenek. Innen gyökerezik az az elgondolás is, hogy a főzés és az étkezés szinte mindig fontos közösségi, baráti esemény, mely összehozza és együttműködésre sarkallja az embereket.
A görög konyha a mediterrán konyhákhoz tartozik, és számtalan különleges finomságot kínál. A görögökre nem jellemző a nyugatabba elterjedt „kapkodva étkezés” divatja. Görögországban az étkezések, de főleg az ebéd és a vacsora órákig is tarthat, hiszen ilyenkor az emberek összegyűlnek az asztal körül, jókat esznek, finom borokat isznak és beszélgetnek.
A görög konyhaművészet több mint 4000 éves múltra tekint vissza, és fontos része Görögország történelmének és kultúrájának. Az ízek évszakonként és régiónként változóak. Az ókortól kezdve napjainkig a görög étkezési szokások olyan radikális változásokon mentek keresztül, hogy nehéz lenne néhány mondatban összefoglalni a görög gasztronómiai kultúrát. Az ókori görög konyhát az egyszerűség jellemezte, alapját pedig az úgynevezett „mediterrán hármas” adta: búza, olívaolaj és bor. Akkoriban húst ritkábban, halat gyakrabban fogyasztottak. Ez az étrendet érintő tendencia folytatódott a római és oszmán időkben is; változás csak később történt a technológiai fejlődés és a hús elérhetőbbé válásának hatására. A bor és az olívaolaj mindig is központi elemei voltak a görög gasztronómiának. A Földközi-tenger térségében a görög gyarmatosítás idején terjedtek el a szőlő-, és olajfa ültetvények. Az utóbbi pár évtizedben új séfgeneráció nőtt fel Görögországban, akik elkötelezettek a tradícionális görög konyha megújítása iránt, amit új és izgalmas ízkombinációkkal és főzési technikákkal igyekeznek megvalósítani. Ez a kísérletezés, a hagyományos receptek újfajta megközelítése hívta életre a modern görög konyhaművészetet, mely az alapanyagok és ízek arányos használatára fekteti a hangsúlyt. A sokáig elhanyagolt hazai termékeket elkezdték újra felfedezni, átalakítani, átformálni, hogy a belőlük készült ételek megfeleljenek az új gasztronómiai trendeknek. Előtérbe kerültek a zöldségek, az olívaolaj, a gabonák, a hal, a vörös és fehér bor, és a húsok, főleg a bárány, a szárnyas, a borjú, a nyúl és a sertéshús. A különféle, vitamindús levélzöldségek és zöldsaláták fontos részei a görög étkezésnek, gyakran étkezés előtt és után is salátát fogyasztanak. További fontos alapanyagok az olívabogyó, a citromlé, a fűszernövények, a kenyér és a joghurt is. A leggyakrabban használt gabona a búza, de az árpa is egyre népszerűbb. A desszertek fő alkotóelemei a magvak, a méz, a gyümölcsök és az egyedülálló filo tészta. Az oszmán konyha jellegzetességei is nyomot hagytak a görög gasztronómián: a baklava, a tzatziki, a gyros és a moussaka a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek.
Top 5 tradícionális görög étel
1. Taramasalata
Ez a különleges halikra mártogatós rendkívül krémes, rózsaszín és fehér halikrából (kaviár) készül burgonya vagy kenyér alappal. Tetejére olívaolajat vagy citromlevet csepegtetnek.
2. Olívabogyó és olívaolaj
A görög étkezések gyakori kísérője a helyi olívabogyó, melyet tengeri sós vízben pácolnak, vagy frissen, a fáról szedve fogyasztják. Az olívaolaj, „Görögország elixírje” a saláták és a mártogatósok egyik fő alkotóeleme.
3. Dolmades
A dolmades elkészítési módja régiónként és családonként eltérő lehet. Hagyományosan szőlőlevélbe keül az ízletes töltelék, de paradicsomot, paprikát és cukkinit is szoktak tölteni, melyet utána sütőben sütnek készre. A töltelék kakukkfűvel, kaporral ízesített darálthúsból és rizsből készül.
4. Moussaka
Több változata is ismert, de az ikonikus görög sütőben sült moussaka sült padlizsán, darált bárányhús, paradicsompüré, hagyma, fokhagyma és fűszerek rétegeiből áll, melyet fahéjjal, némi burgonyával, besamel szósszal és sajttal tesznek még laktatóbbá.
5. Méz és baklava
A görög imádják az édes ízeket. A desszertek többségéhez könnyed filo tésztát, mézet és olívaolajat használnak. Ilyen a klasszikus baklava is, mely mézből, filo tésztából és darált magvakból készül. Egy másik egyszerű édesség a sűrű görög joghurtra kanalazott kakukkfűméz. Igazi különlegesség!
Főbb görög étterem típusok
Az estiatorio-ban sütőben sült, grillezett ételeket, halakat, előételeket és salátákat fogyaszthatunk. A psistaria egy különleges grillétterem típus, ahol báránysültet, steak-eket, grillcsirkét kóstolhat a vendég, melyekhez salátát kínálnak. Itt akár még bárányfejet is kaphatunk. A legismertebb görög étteremtípus a taverna, mely különféle specialitásokat kínál jellemzően vacsoraidőben. A taverna a hosszú étkezések, jó borok és ráérős beszélgetések színtere.
Görög éttermek Budapesten
Az utóbbi pár évtizedben Budapesten gombamód szaporodni kezdtek a görög éttermek. Mára a gyros – a pizzához hasonlóan – az egyik legnépszerűbb street food-á vált. A gyros-t kínáló helyek (Leonidas Gyros, Gyros Kerkyra Görög Ételbár, Jafat Gyros Bár) mellett azonban találhatunk tradícionális görög éttermeket is. Ilyen például a Taverna Dionysos és a Gyradiko is. A MAZI görög étterem Budapesten a fine dining vonalat képviseli. Bármelyiket is választjuk, a görög hangulat és ízkavalvád garantált!