Töltés
Bejelentkezés

Hamburgerezők Budapesten


Térkép nézet

Helyszín

Értékelés

Nyitvatartás

Asztalfoglalás

Házhozszállítás

Ár

Menü

Felszereltség

Hamburger kisokos: minden, amit a hambugerről és a hamburgerezőkről tudni érdemes

A hamburger a világ egyik legnépszerűbb étele. Világszerte több millió ember fogyasztja napi szinten vagy havi rendszerességgel különféle hamburgerezőkben. Csak az Amerikai Egyesült Államokban évente negyven milliárd húspogácsás szendvicset szolgálnak fel, ami egészen elképesztő mennyiség. Ez a szerény, meglehetősen egyszerű eledel alig több mint 100 éves múltra tekint vissza, ám az eredete mégis rendkívül kusza: amerikai üzletemberek, II. világháborús katonák, német politikai menetültek és középkori kereskedők formálták a hamburgert az évek során azzá az étellé, amit ma ismerünk.

Múlt és jelen

A darált marhahúsos szendvics eredete szorosan összekapcsolható a szarvasmarha háziasításával, melyre körülbelül tízezer évvel ezelőtt, Mezopotámiában került sor. Az időben előre ugorva kiemelendő a németországi Hamburg városának fejlődése, növekedése és a 12. században független kereskedővárossá alakulása. A hamburger történetének egy másik fontos mérföldköve az 1848-as év, mikor a Német Konföderációt alapjaiban megrengető politikai forradalmak eredményeként több ezer német ember indult meg az Egyesült Államok felé egy jobb jövő reményében. A német bevándorlók természetesen magukkal hozták a kultúrájukat és a német gasztronómiát. Egymás után nyíltak a sörkertek az amerikai városokban, és a henteseknél is megjelentek a különféle tradícionális húskészítmények. Hamburg kiváló minőségű marhahúst exportált a világ számos pontjára, ezért az amerikai éttermekben is hamar megjelentek az úgynevezett "Hamburg stílusú" steakek. Érdekesség, hogy a 19. század közepén az apróra vágott vagy darált, nyers marhahúst emésztési problémák esetén gyógyírként alkalmazták.

A nagyközönség az 1904-es St. Louis-i Világvásáron ismerte meg a hamburgert. A húspogácsás szendvics – a fagylalt tölcsér ostya, a vattacukor, a mogyoróvaj és a jegestea mellett – ettől kezdve vált amerikaiak millióinak kedvencévé.

A 90-es évek végén kirobbant táplálkozási viták ellenére manapság a hamburgert és a gyorsételeket egyértelműen az Egyesült Államokkal azonosítják: a sültcsirke, az almáspite és a hamburger az Egyesült Államok kulináris szimbólumaivá váltak. Ebben természetesen nagy szerepe van a különféle gyorsétterem-láncoknak is, amelyek robbanásszerűen terjedni kezdtek a világ minden pontján. A hamburger, a többi nemzeti ételhez (olasz pizza, japán sushi) hasonlóan a globalizációnak köszönheti a népszerűségét.

Mi a tökéletes hamburger titka? Milyen a jó hamburgerező?

A hamburger elterjedésében az iparosodás is fontos szerepet játszott, hiszen egyre nőtt az igény a nagy mennyiségben előállítható, megfizethető ételek iránt, melyeket akár munka közben is gyosan el lehetett fogyasztani. De vajon mitől tökéletes egy hamburger, és melyek egy jó hamburgerező ismérvei? A legtöbb séf egyetért abban, hogy a tökéletes burger alapjai a jó minőségű marhahús, a friss buci és a friss feltétek. A friss, roppanós saláta, paradicsom és hagyma kiemeli a marhahús ízét. Két másik fontos szempont a fűszerezés valamint a hús és a zsiradék aránya: a séfek többsége a 80% marhanyak és 20% marhafaggyú arányra esküszik, de természetesen az arányok egyénenként eltérőek lehetnek. Fűszerezéshez legtöbbször csupán sót és borsot használnak, hogy kiemeljék a hús eredeti ízét. A jó hamburgerező legfőbb ismérvei a tisztaság, a minőségi alapanyagok és a gyors kiszolgálás.

Vissza a találatokhoz
A böngészés folytatásával jóváhagyod, hogy cookie-kat használunk.