Töltés
Bejelentkezés

Indiai Éttermek Budapesten


Térkép nézet

Helyszín

Értékelés

Nyitvatartás

Asztalfoglalás

Házhozszállítás

Ár

Menü

Felszereltség

Indiai gasztronómiai kisokos: minden, amit tudni érdemes az indiai éttermekről és ételekről

India hatalmas ország, a Föld második legnépesebb országa. Nem véletlen tehát, hogy az indiai az egyik legismertebb és legkedveltebb konyhaművészet a kulináris élvezetek kedvelői körében szerte a világon. Az emberek többségének az „India” szó hallatán azonnal az illatos fűszerek, a csípős ételek és a lepényszerű kenyér jut eszébe, de ez a dél-kelet ázsiai gasztronómia sokkal több ennél.

Az indiai konyhaművészet rejtelmei

Az indiai a világ egyik legváltozatosabb konyhája, melyet a sok fűszer, zöldség, gabona és gyümölcs kifinomult és harmonikus felhasználása jellemez. Az indiai ételek és főzési technikák régiónként eltérőek. Ezek tükrözik az etnikailag sokszínű indiai szubkontinens változatos demográfiáját. Indiában a vallás és a kultúra meghatározó szerepet játszott a konyhaművészet fejlődésében. India gasztronómiája jelentős kulturális kölcsönhatások eredménye: Perzsia, az ókori Görögország, Mongólia és Nyugat-Ázsia konyhaművészete mind-mind nagy hatássa voltak az indiai konyhára. Az újvilági ételek, mint például a chili paprika, a paradicsom, a burgonya és a tök arab és portugálok kereskedők által jutott el Indiába a 16. században. Természetesen az indiai konyha is komoly hatással volt a világ konyhaművészeteire, különösen Dél-Kelet Ázsiában. Az indiai a világ egyik legnépszerűbb konyhája, melyért nem csak Indiában rajonganak milliók, hanem Észak-Amerikában, Európában, Ausztráliában és még Afrikában is.

A nagymértékű bevándorlás és a különféle kultúrák keveredése mély nyomot hagyott az ország vallásán és gasztronómiáján egyaránt. Azonban nem elhanyagolható tényező az éghajlat sem. India éghajlata rendkívül változatos, ennek következtében számos alapanyagot maguk is meg tudnak termelni, melyekből bőségesen jut a szakács iskolák számára is.

A hindu, buddhista és jain közösségeken belül a régóta fennálló vegetarianizmus erős befolyást gyakorolt az indiai konyhára. A népesség 20-42 százaléka szigorú vegetáriánus étrendet követ, és kevesebb, mint 30 százalék fogyaszt rendszeresen húst.

Az első, tradícionális indiai receptek a Védikus időszakban jelentek meg, mikor Indiát még erdők borították és a mezőgazdasági termelést vadászattal egészítették ki. Akkoriban az átlagos étrend gyümölcsből, zöldségből, húsból, gabonából, tejtermékekből és mézből állt. Az ősi hindu filozófia, mely szerint az élőlények megölése negatív karmikus következményekkel jár egyre nagyobb teret hódított Indiában, és ennek hatására gyors ütemben terjedni kezdett a vegetarianizmus. A terjedés gyorrsaságát tovább fokozta a buddhizmus megjelenése.

Az ájurvéda, India természetes orvostudományi rendszere alapján az élelmiszerek különféle osztályokba sorolandók: az úgynevezett „saatvic” ételek a tisztának tartott ételek, a „raajsic”-ra az aktivitás és a szenvedélyesség jellemző, a „taasmic” pedig a zsíros, nehezen emészhető ételek csoportját jelöli.

A tradícionális indiai konyha legfontosabb alapanyagai a rizs, az atta (teljes kiőrlésű gabonaféle), a különféle hüvelyesek (legfőképpen a vörös lencse) és a toor (galambborsó). A hüvelyesek egy részéből lisztet is készítenek. A legtöbb indiai currry étel elkészítéséhez növényi olajat használnak. Észak-, és Nyugat-Indiában a földimogyoró-olaj, míg India keleti részén a mustárolaj a legkedveltebb. Dél-Indiában főleg kókusz-, és szezámolajat használnak sütéshez. Az olajak mellett a fűszerek is meghatározó elemei az indiai gasztronómiának. A leggyakrabban használt fűszerek közé tartozik a chili, a fekete mustár mag (rai), a kömény (jeera), a kurkuma (haldi), a görögszéne (methi), a gyömbér (adrak) és a magyar konyhaművészetben is kedvelt fokhagyma (lassan). Az egyik legnépszerűbb fűszerkeverék a garam masala, amely legalább öt fűszer – többek között kardamom, fahéj és szegfűszeg – keverékéből áll. A kardamom, a szerencsendió, a sáfrány és a rózsaszirmok az édes ételek jellemző fűszerei. A sokak által ismert és használt „curry” szó a britek „találmánya”; Indiában egyfajta mártást jelent, nem fűszert.

Indiai ételek és éttermek: érdekességek és tudnivalók

Indiában az étkezést szigorú szabályok övezik, melyeket érdemes tiszteletben tartani a világ más részein működő indiai éttermekben is. Hagyományosan az ételeket a padlón vagy nagyon alacsony székeken, illetve párnákon ülve fogyasztják. Az ételeket jellemzően evőeszköz nélkül, kézzel fogyasztják el (szigorúan jobb kézzel). Az indai kultúrában a kézzel történő étkezés örömteli élmény, mely során aktiválódik a „hatodik érzék”. A tálalási szokások Indiában régiónként eltérőek. Az általános tálalási forma a következő: egy nagy tál (thali) kerül az asztal közepére, melyen különféle, az adott régióra jellemző finomságokat helyeznek, mellé kenyérféléket (naan, puri) vagy rizst tálalnak.

Étteremben az indiai fogásokat (thali) általában egy kerek ezüst, rozsdamentes acél vagy réz tálon szolgálják fel, melyre apró tálak kerülnek. Attól függően, hogy az étterem, mely indiai régió (Mumbai, Chettinad, Rajasthani, Gujarati) konyháját veszi alapul vegetáriánus és nem vegetáriánus ételek is helyet kaphatnak a tálon. Az étkezés lezárásaként hagyományosan banánt és gyümölcslevet vagy lassi-t szolgálnak fel.

Indiai éttermek Budapesten

Budapest Európa egyik legmeghatározóbb gasztrofővárosává nőtte ki magát az utóbbi években. Nem meglepő tehát, hogy a hagyományos magyar, olasz, kínai, török és amerikai éttermek mellett egyre több indiai étteremmel is találkozhatunk a város utcáit járva. A magyar fővárosban hagyományos (Maharaja Indiai Étterem) és streetfood jellegű (Bombay Curry Bar, Indiai Currry Corner) indiai éttermek is találhatók. Az egyik legnépszerűbb indiai étterem Budapesten a Rajkot-palota, mely tradícinális indiai ételekkel és vegetáriánus illetve vegán fogásokkal várja a vendégeket. Bármelyik éttermet is válasszuk, érdemes figyelni, hogy az étlapon feltűntetik-e az egyes fogások csípősségét. Ha nem találunk erre utaló jelzést, mindenképpen érdeklődjünk a felszolgálóknál, így elkerülhetjük az esetleges kellemetlenségeket. Szinte mindenkinek van legalább egy kedvenc indiai étele, de ne féljük kipróbálni új ételeket, ízeket sem! Ízutazásra fel!

Vissza a találatokhoz
A böngészés folytatásával jóváhagyod, hogy cookie-kat használunk.