Töltés
Bejelentkezés

Japán Éttermek Budapesten


Térkép nézet

Helyszín

Értékelés

Nyitvatartás

Asztalfoglalás

Házhozszállítás

Ár

Menü

Felszereltség

Kategóriák

Minden, amit a japán éttermekről és konyhaművészetről tudni kell

A japán kultúra és konyhaművészet világhírű. Ezt a megállapítást erősíti az a tény is, hogy az UNESCO (Egyesült Nemzetek Oktatásügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) nemrég felvette a hagyományos japán konyhaművészetet, másnéven washoku-t a Szellemi Kulturális Örökségek listájára. Ez is azt bizonyítja, hogy a tradícionális étkezési szokások megőrzése fontos szerepet játszik egy kultúra fennmaradásában. Ezzel az elismeréssel a japán konyhaművészet helyet kapott a szintén világhírű francia konyhaművészet mellett. Nem meglepő tehát, hogy a világ számos pontján találhatunk tradicionális és modern japán éttermeket egyaránt.

A japán konyhaművészet rejtelmei

A japán konyha Japán regionális és tradícionális ételeit foglalja magába, melyek szorosan követték a szigetország szociális és gazdasági változásait évszázadokon keresztül. A japán konyha alapja a párolt fehér rizs (gohan), melyet különféle főételekkel (okazu) párosítanak. A magyar konyhához hasonlóan a japán konyhaművészetben is jelentős szerepet kapnak a levesek, elsősorban az úgynevezett miso levesek. A tipikus japán ételsorhoz a rizsen és miso levesen kívül hozzátartoznak még a különféle savanyított zöldségek (tsukemono), hal és húsok is. A rizs mellett a tésztafélék (udon, soda, ramen) is rendkívül népszerűek.

Szigetországként Japánban nagy hagyománya van a tenger gyümölcsei fogyasztásának. Különféle halak, tintahal, polip, angolna és kagyló gazdagítja a fogásokat a sushi-tól kezdve egészen a tempura-ig. Japánban a szójababot (daizu) illetve az abból készült szószt elsősorban ételek ízesítésére használják. A levesek ízesítésére és halak pácolására használt úgynevezett miso paszta rizsből és szójababból készül.

Japán ételek és étkezési szabályok

A japán ételek elkészítésénél éppen annyira fontos a prezentálás, mint maga az étel. Nagy hangsúlyt fektetnek a tálalásra. A japán séfek igyekeznek mindig szezonális alapanyagokkal dolgozni, ezzel biztosítva az ételek kiváló minőségét. A japán ételek fő jellemzője az egyszerűség. A séfek törekednek az étel eredeti ízének megőrzésére, erősítésére, kerülik a túlzott fokhagyma, chili paprika és egyéb fűszer használatot. Az olajban sült ételek tésztabundája vékony és nagyon kevés olajat szív magába.

Gyakran az egyes fogások mellé ízesítőket tálalnak. Ilyenek például a különféle mártogatósok, citrusfélék, miso paszta, wasabi, savanyított zöldségek és a szójaszósz is. A japán konyha jellegzetessége, hogy minden egyes fogást külön tálakban szolgálnak fel, hogy az ételek ne vegyék át egymás ízét. A japán étkezési szabályok tárháza végtelen. Nem szabad kézzel elkapni a leeső ételt, nem szabad kettéharapni az ételt, mert udvariatlanságnak számít és nem illik összekeverni a wasabi-t szójaszósszal.

A japán éttermek ismérvei, avagy mire figyeljünk egy japán étteremben

Tradícionális japán éttermekben vannak olyan szabályok és szokások, melyekkel a világ más országában nem találkozhatunk. Ezen szabályok ismerete nélkül könnyen kellemetlen helyeztbe kerülhet a vendég. Miután a vendég helyet foglalt a legtöbb étteremben vizet vagy teát szolgálnak fel, természetesen ingyen. Étkezés előtt minden vendég kap egy nedves törlőkendőt (oshibori), mely a kéz megtisztítására szolgál. Az evőeszköz jellemzően fa evőpálcika. Japánban nem ismerik a borravaló fogalmát, azonban egyes csúcséttermek szerviz díjat számolnak fel.

Vissza a találatokhoz
A böngészés folytatásával jóváhagyod, hogy cookie-kat használunk.