Japán Éttermek Budapesten
-
Tokyo Japán Étterem
3.2$$Japán Étterem Sushi Étterem -
Okuyama Sushi
4.0$$Japán Étterem Sushi Étterem -
-
NOBU Budapest
5.0$$$Sushi Étterem Étterem Ázsiai Étterem -
Bambuszliget Japán Étterem & Sushi Bár
4.4$$Japán Étterem Sushi Étterem -
-
Kelly's Food
2.3$$Sushi Étterem Gyorsétterem -
Leroy Cafe Arena Plaza
2.1$Étterem Sushi Étterem Bisztró -
TOKIO
3.7$$Japán Étterem Sushi Étterem Koktél Bár -
Japanika
5.0$$Sushi Étterem -
Komachi Bistro
4.3$$Japán Étterem Ázsiai Étterem -
Itoshii Budapest
3.0$$Japán Étterem Sushi Étterem -
Klikk Bistrobár
5.0$$Bisztró Koktél Bár Sushi Étterem -
Buddha Original Thai Wok & Sushi Bar
Thai Étterem Sushi Étterem -
Ennmann Japán Étterem
5.0$$Sushi Étterem Ázsiai Étterem Japán Étterem -
Leroy Café Westend
4.0$$Étterem Sushi Étterem Bisztró -
Planet Sushi
3.8$$Sushi Étterem Japán Étterem Thai Étterem -
Sushi Master Budapest
Sushi Étterem -
Ramenka
5.0$$Japán Étterem Vegetáriánus Étterem -
La Lucia Wok & Grill
4.0$Ázsiai Étterem Sushi Étterem -
aSUSHIBAR
$$Sushi Étterem Glutén-mentes Étterem Japán Étterem -
La-Guna Étterem
4.6Étterem Sushi Étterem -
Hanami Sushi Bar
5.0$$Japán Étterem -
Sushi Sei Étterem
5.0$$$Japán Étterem Sushi Étterem -
Little Geisha Can Cook
Sushi Étterem Thai Étterem -
Wokzilla Suhi&Wok bar
5.0$$Ázsiai Étterem Sushi Étterem Japán Étterem -
Leroy Café
$Étterem Sushi Étterem Bisztró -
Oishi Sushi Budapest
5.0$$Ázsiai Étterem Sushi Étterem Japán Étterem -
Imázs Club
5.0$$Bisztró Sushi Étterem Thai Étterem -
Sunny
$$Sushi Étterem Thai Étterem Mexikói Étterem -
Chiyoko Asian Food Bar
5.0Sushi Étterem Japán Étterem -
Sushiroll
Sushi Étterem
Minden, amit a japán éttermekről és konyhaművészetről tudni kell
A japán kultúra és konyhaművészet világhírű. Ezt a megállapítást erősíti az a tény is, hogy az UNESCO (Egyesült Nemzetek Oktatásügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) nemrég felvette a hagyományos japán konyhaművészetet, másnéven washoku-t a Szellemi Kulturális Örökségek listájára. Ez is azt bizonyítja, hogy a tradícionális étkezési szokások megőrzése fontos szerepet játszik egy kultúra fennmaradásában. Ezzel az elismeréssel a japán konyhaművészet helyet kapott a szintén világhírű francia konyhaművészet mellett. Nem meglepő tehát, hogy a világ számos pontján találhatunk tradicionális és modern japán éttermeket egyaránt.
A japán konyhaművészet rejtelmei
A japán konyha Japán regionális és tradícionális ételeit foglalja magába, melyek szorosan követték a szigetország szociális és gazdasági változásait évszázadokon keresztül. A japán konyha alapja a párolt fehér rizs (gohan), melyet különféle főételekkel (okazu) párosítanak. A magyar konyhához hasonlóan a japán konyhaművészetben is jelentős szerepet kapnak a levesek, elsősorban az úgynevezett miso levesek. A tipikus japán ételsorhoz a rizsen és miso levesen kívül hozzátartoznak még a különféle savanyított zöldségek (tsukemono), hal és húsok is. A rizs mellett a tésztafélék (udon, soda, ramen) is rendkívül népszerűek.
Szigetországként Japánban nagy hagyománya van a tenger gyümölcsei fogyasztásának. Különféle halak, tintahal, polip, angolna és kagyló gazdagítja a fogásokat a sushi-tól kezdve egészen a tempura-ig. Japánban a szójababot (daizu) illetve az abból készült szószt elsősorban ételek ízesítésére használják. A levesek ízesítésére és halak pácolására használt úgynevezett miso paszta rizsből és szójababból készül.
Japán ételek és étkezési szabályok
A japán ételek elkészítésénél éppen annyira fontos a prezentálás, mint maga az étel. Nagy hangsúlyt fektetnek a tálalásra. A japán séfek igyekeznek mindig szezonális alapanyagokkal dolgozni, ezzel biztosítva az ételek kiváló minőségét. A japán ételek fő jellemzője az egyszerűség. A séfek törekednek az étel eredeti ízének megőrzésére, erősítésére, kerülik a túlzott fokhagyma, chili paprika és egyéb fűszer használatot. Az olajban sült ételek tésztabundája vékony és nagyon kevés olajat szív magába.
Gyakran az egyes fogások mellé ízesítőket tálalnak. Ilyenek például a különféle mártogatósok, citrusfélék, miso paszta, wasabi, savanyított zöldségek és a szójaszósz is. A japán konyha jellegzetessége, hogy minden egyes fogást külön tálakban szolgálnak fel, hogy az ételek ne vegyék át egymás ízét. A japán étkezési szabályok tárháza végtelen. Nem szabad kézzel elkapni a leeső ételt, nem szabad kettéharapni az ételt, mert udvariatlanságnak számít és nem illik összekeverni a wasabi-t szójaszósszal.
A japán éttermek ismérvei, avagy mire figyeljünk egy japán étteremben
Tradícionális japán éttermekben vannak olyan szabályok és szokások, melyekkel a világ más országában nem találkozhatunk. Ezen szabályok ismerete nélkül könnyen kellemetlen helyeztbe kerülhet a vendég. Miután a vendég helyet foglalt a legtöbb étteremben vizet vagy teát szolgálnak fel, természetesen ingyen. Étkezés előtt minden vendég kap egy nedves törlőkendőt (oshibori), mely a kéz megtisztítására szolgál. Az evőeszköz jellemzően fa evőpálcika. Japánban nem ismerik a borravaló fogalmát, azonban egyes csúcséttermek szerviz díjat számolnak fel.