Töltés
Bejelentkezés

Kávézók Budapesten


Térkép nézet

Helyszín

Értékelés

Nyitvatartás

Asztalfoglalás

Házhozszállítás

Ár

Menü

Felszereltség

Minden, amit a kávéról, a kávézókról tudni érdemes

Világszerte milliók rajonganak a kávéért, ami nem véletlen, hiszen számtalan fajtája és elkészítési módja létezik ennek az aromás nedűnek. Koffeintartalmának köszönhetően a kávé élénkítő hatással bír, sokan afrodiziákumként tekintenek rá. De nem csupán ez az oka annak, hogy a kávézás kultúrája a világ szinte minden szegletébe eljutott.

A kávéház, kávézó vagy más néven „cafe” definíciója szerint olyan létesítmény, ahol forró kávét, egyéb kávés italokat, például café latte-t, cappuccino-t, espresso-t, teát és más forró italokat szolgálnak fel. Némelyik kávéházban hideg italok, jegeskávé és jegestea is kapható, sőt, néhol az italok mellé finom ételeket és süteményeket is rendelhet a vendég. Tulajdonosi kör alapján megkülönböztethetünk magán kávéházakat és nagy, multinacionális hátterű vállalatokat. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, de egy biztos: a kávézásnak nagy hagyománya van.

A „cafe” kifejezés sokszor megtévesztő lehet. Európában a cafe-kban alkoholos italokat és könnyű ételeket is kaphatunk, míg máshol a cafe kifezejés teaházra utal. A Közel-Keleten és nyugaton az ázsiai bevándorlók által lakott negyedekben a kávéházakban úgynevezett shisha is kapható, ami egyfajta ízesített dohány, melyet vízipipa („hookah”) segítségével szívnak el. Az espresso bar egy speciális kávézó fajta, ahol kizárólag espresso-t és espresso alapú italokat szolgálnak fel.

Kulturális szempontból a kávéházak nagy jelentőséggel bírtak és bírnak mind a mai napig. Találkozóhelyek, ahol a vendégek beszélgethetnek, olvashatnak, írhatnak, dolgozhatnak vagy egyszerűen csak eltölthetnek egy kellemes reggelt vagy délutánt egy csésze forró, ízletes kávé és pár finom falat mellett. A vezeték nélküli internet elterjedésével a kávézók is bekapcsolódtak az internet világába. Manapság szinte minden kávézó rendelkezik Wi-Fi kapcsolattal, ennek következtében egyre több ember dolgozik a laptopján, táblagépén a kávéházakban.

Kávézók: múlt és jelen

Régen a kávéházak gyülekezőhelyként is funkcionáltak. Itt gyűjtötték be az emberek az aktuális híreket, itt folytattak eszmecserét és hallgatták egymás történeteit.

A kávéházak és a kávézás hagyománya a Közel-Keletről indult világhódító útjára, hiszen itt kezdtek elsőként kávét termeszteni. Számos feljegyés arra utal, hogy a kávéházak Mekkában bukkantak fel először az 1500-as évek elején vagy az 1400-as évek végén. Az első kávézó nyitásának időpontjáról nem maradt fenn írásos emlék, az azonban biztos, hogy az imámok megtiltották mind a kávéházak működtetését mind a kávéfogyasztást. A tilalom 1512-től 1524-ig tartott. Úgy vélték, a kávéházakban kifejezett esetenként szélsőséges politikai vélemények bomlasztólag hathatnak. Aggodalmuk nem volt alaptalan, hiszen akkoriban a kávéházak politikai gyülekezőhelyként is funkcionáltak. Mekkából terjedt el a kávézás kultúrája Bécsbe, Damaszkuszba és 1555-ben Kontantinápolyba, a mai Isztambulba is.

Egy 17. századi francia utazó, Jean Chardin feljegyzései az első európai dokumentumok, amelyekben megjelenik a kávéház kifejezés. Ezen dokumentumok szerint a kávéházak politikai viták, és „ártatlan” játékok (nem szerencsejáték) nyüzsgő színhelyei, ahol az emberek izgalmas történeteket osztanak meg egymással. Európában először a 17. században jelent meg a kávé, és a kávéházak egyre nagyobb népszerűségre tettek szert. A kávéházak Angliában a 17 és 18. században fontos gyülekezőhelynek számítottak, különösen Londoban. 1675-re több mint 3000 kávéház épült Angliában. Ugyanez a folyamat Európa többi országában – többek között Ausztriában, Dániában, Németországban, Norvégiában és Svédországban – is lezajlott, és a kávézók száma folyamatosan nőtt.

A 3 legkedveltebb kávéfajta

Cappuccino

A cappuccino minden bizonnyal a világ legkedveltebb olasz kávéspecialitása az espresso után. Nevét feltehetően a kapucinus szerzetesek öltözékének színéről kapta. Akárcsak egy torta, ez a kávéfajta három rétegből épül fel: az első egy espresso réteg, erre kerül egy réteg gőzölt tej és végül egy réteg habosított tej. Az utolsó, tejhab rétegre díszítésként gyakran kerrül csokoládéforgács vagy őrült kakaó-, illetve fahéj is. Tradícionálisan az olaszok a cappuccinot reggelire fogyasztják.

Eszpresszó

A tökéletes eszpresszó elkészítésekor a finomra őrölt kávén nagy nyomással halad át a forró víz. Az elkészült kávét apró csészébe töltik. Az ezspresszó készítés meglehetősen könnyűnek tűnik, de a megfelelő arányok eltalálása nem könnyű feladat. Ez a kávéfajta adja a legtisztább kávé-élményt, és habár sokan nem kedvelik, az eszpresszó a világ leggyakrabban fogyasztott kávéspecialitása.

Café Latte

A café latte vagy másnéven café au lait nagyon népszerű a kávéfogyasztók körében. Ez a finom ital gőzölt tej és kávé elegyéből jön létre, ennek következtében rendkívül habos. Tökéletes választás egy kiadós ebéd után. Gyakran összekeverik a flat white-tal, ezért legyünk körültekintőek a rendelés leadásánál.

Kávézók Budapesten

Budapesten nagy hagyománya van a kávézásnak, és habár egymás után nyílnak az úgynevezett „papírpoharas” amerikai típusú kávézók, mint például a McCafé és a Starbucks, a helyiek továbbra is a tradícionális kávéházakat részesítik előnyben. Nem meglepő tehát, hogy a McCafé és a Starbucks is porceláncsészékben kínálja a kávét, alkalmazkodva a helyi igényekhez.

Magyarországon a kávéfogyasztás kultúrája a 16. században a török hódoltság idején kezdett kibontakozni, fénykorát pedig az Osztrák-Magyar Monarchia korszakában a 19. században élte, amikor több mint 400 kávéház működött Budapesten. Rengeteg kávéház fennmaradt és máig fogad vendégeket. A nagymúltú kávézók közé tartozik a Gerbeaud, a New York Kávéház és a Hadik Kávéház, de hasonlóan népszerű a Művész, a Callas és az Európa kávéház is. Az olasz kávé szerelmeseinek a Caffé GianMario a tökéletes választás, de a különleges hangulatú Lumen Kávézó, a Café Kara és a Csiga Café sem okozhat csalódást.

Vissza a találatokhoz
A böngészés folytatásával jóváhagyod, hogy cookie-kat használunk.