Olasz Éttermek Budapesten
-
TG Italiano
4.0$$$Olasz Étterem -
Trattoria Venezia
4.7$$Olasz Étterem Étterem -
<
-
Amici Miei
4.5$$Olasz Étterem -
Il Terzo Cerchio
5.0$$Olasz Étterem Pizzéria -
-
Porcellino Olasz Étterem
2.7$$Olasz Étterem Pizzéria -
Millennium da Pippo
3.3$$Olasz Étterem -
Caffé GianMario
4.5$$Olasz Étterem Kávézó Pizzéria -
Veranda Étterem
5.0$$Olasz Étterem -
Gulliver Étterem & Pizzéria
3.7$$Étterem Pizzéria Kávézó -
Trattoria Pomo D'Oro
4.0$$Olasz Étterem Pizzéria -
Joe Bácsi
3.9$$Étterem Pizzéria -
Bellozzo
4.6$$Olasz Étterem -
Pizza Manufaktúra
5.0$$Pizzéria -
Okay Italia Aréna
5.0$$Olasz Étterem -
Tonett Csíki Sörház Étterem
3.7$$Étterem Pizzéria -
L'Enoteca Borbár
$$Olasz Étterem Bor Bár Tapas Bár -
Igen!
3.0$$Pizzéria -
Da Mario
5.0$$Olasz Étterem -
Raffaello Ristorante E Pizzeria
4.6$Olasz Étterem Pizzéria -
Aranytallér Étterem és Pizzéria
4.0Étterem Pizzéria -
Trattoria da Massimo
5.0$$Étterem Olasz Étterem Pizzéria -
Black Dog Pizzéria
5.0Pizzéria -
Napfényes Étterem és Cukrászda
4.0$$Vegán Étterem Saláta Bár Pizzéria -
Little Italy
5.0$$Olasz Étterem -
Don Roberto Pizzéria
2.5$Pizzéria -
Pizza Paradicsom
4.4$Pizzéria -
Café Alessio
4.6$$$Étterem Olasz Étterem -
Bocanova Olasz Étterem
4.1$$Olasz Étterem -
Pesto Pizza
5.0$$Pizzéria -
Stefánia Pizzéria és Étterem
4.3$$Pizzéria Étterem
Olasz gasztro-kisokos: ételek, éttermek és más érdekességek
Alig van olyan ember a világon, aki még sosem kóstolt olasz ételeket. Ez nem véletlen, hiszen az olasz konyha világszerte ismert és rendkívül nagy népszerűségnek örvend. Mindezek ellenére kevesen tudják, hogy az itáliai gasztronómia nem csupán bolognai raguból, mozzarellából, bazsalikomból és orgeánóból tevődik össze.
Az olasz konyhaművészet rejtelmei
Az olasz konyhát az egyszerűség jellemzi. A legtöbb olasz étel elkészítéséhez csupán 2-4 alapanyag szükséges. Ez az egyszerűség is hozzájárult ahhoz, hogy milliók rajonganak az olasz fogásokért világszerte. Az olasz séfek rendszerint sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek az alapanyagok minőségére és frisseségére, mint a tálalásra. A kínaihoz hasonlóan az olasz gasztronómiában is nagy szerep jut a regionális ételeknek. Sok olyan étel, amely egykor csupán egy adott régióra volt jellemző mára már az egész országban elterjedt.
Sok évszázadba telt, mire az olasz konyhaművészet elérte a mai állapotát. Habár a ma ismert Olaszország csupán a 19. században vált egységessé, az itáliai gasztronómia gyökerei egészen az időszámításunk előtti 4. századig nyúlnak vissza. A korabeli szakácskönyvekben is kiemelték az ételek, az étkezés és a kultúra fontosságát. Az évszázadok során a szomszédos régiók, hódítók, séfek, politikai konfliktusok és az Újvilág felfedezése is nagy hatással volt az olasz konyhaművészet fejlődésére. A gasztronómia a Római Birodalom bukása után kezdett formálódni, hiszen az egymástól különváló városok elkezdték kialakítani a saját hagyományaikat. Országszerte számtalan különféle tésztaétel és kenyérféle készült, ráadásul nemcsak az ételek, de az elkészítési módok között is egyre észrevehetőbb volt a különbség. A regionális konyha „zászlóshajói” a nagyvárosok. Milánó és egyben az észak-olasz régió jellemző fogása a rizottó, Bologna és az ország középső térsége a tortellinire esküszik, míg Nápolyt és a déli országrészt a pizza és a spagetti tette világhírűvé.
Olasz gasztrokultúra: alapanyagok, szokások
Az olasz konyhaművészet legfőbb alappillérei a friss és változatos alapanyagok: gyümölcsök, zöldségek, mártások, húsok, tészták és még sok minden más. Olaszország északi részén népszerű a tőkehal, a burgonya, a rizs, a kukorica, a tenger gyümölcsei, a kolbászfélék, a disznóhús és a különféle sajtok. A paradicsomos tésztaételek az egész országban kedvelt fogásnak számítanak. Habár az ország északi részén sokféle töltött tésztát készítenek, a polenta és a rizottó ugyanakkora népszerűségnek örvend. A bazsalikom, a diófélék és az olívaolaj szinte minden olasz háztartásban és étteremben megtalálhatóak. Emilia-Romagna régióban a sonka (prosciutto) , a kolbász (cotechino), a különféle szalámik, a szarvasgomba, a garnéla, a parmezán és a paradicsom egy étterem konyhájából sem hiányozhat. Olaszországban az olívaolaj a legkedveltebb főzéshez használt zsiradék; gyakran helyettesíti az állati zsiradékokat, a vajat és a zsírt.
Olaszország középső részén a paradicsomé, a húsoké, a halaké és a pecorino sajté a főszerep. Toszkánában a tésztaféléket (főleg a pappaerdelle-t) vadhúst is tartalmazó raguval szolgálják fel. Dél-Olaszországban a helyi konyha legfontosabb alapanyagai többek között a paradicsom, a bors, az olívaolaj, a fokhagyma, az articsóka, a narancs, a ricotta, a padlizsán, a cukkini, a szardínia, a szardella, a tonhal és a kapribogyó.
Az olasz konyhaművészet szerves részét képezik a tésztaételek. Számtalan méretű és formájú tésztával (friss és száraz, durum) találkozhatunk az olasz éttermekben. A tészták a nevüket a formájukról kapták: penne, makaróni, spagetti, linguine, fusilli, lasagne. A híres ravioli és tortellini a töltött tészták csoportjába tartozik.
Olaszországban az étkezéshez kötődő babonákból sincs hiány. Például balszerencsét hoz az olívaolaj és a só kiborítása, de ugyanígy nem szerencsés, ha 13 ember ül egy asztalnál. A babonák és szokások jelentős részének hátterében a katolikus vallás áll.
5 jellegzetes olasz étterem típus
Az olasz éttermek a berendezés, a felszolgált ételek és az ár alapján többféle típusba sorolhatók:
- Trattoria: otthonos, jó hangulatú étterem. Jellemzően egy család vezeti, ami azt jelenti, hogy az anya vagy az apa főz, a fiúk és a lányok pedig a pultban segédkeznek. Ez a tipikus „kockás abroszos” olasz étterem, ahol finom bor, hagyomános olasz ételek és elérhető árak várják a vendéget.
- Osteria: a trattorianál olcsóbb étterem, aminek két típusát különböztetjük meg. Az egyikben jellemzően bort szolgálnak fel helyi sajtokkal, sonkával és szendvicsekkel. A másik fajta osteria kicsi, otthonos étkezde, ahol házias ételeket szolgálnak fel.
- Taverna: az angol pub olasz verziója, ahol jellemzően bort szolgálnak fel, sört nem. A tavernák kizárólag este várják a vendégeket. A bor mellett ízletes és olcsó ételeket is kóstolhatunk itt.
- Gelateria: jellegzetes olasz fagylaltozó, ahol helyben készült, krémes fagylalt kapható. A gelato és a fagylalt közötti különbség máig vitatott. Az olaszok és a turisták imádják a fagylaltot; a gelateriak előtt szinte minden napszakban hosszú sorok kígyóznak.
- Caffé: az olasz kávézókban a kávé mellett reggeli is kapható. Délelőtt croissant (olaszul cornetto), szendvics és kávé kapható, alkohol nem. Koktélokat kizárólag a délutáni órákban szolgálnak fel.
Olasz éttermek Budapesten
A világ többi nagyvárosához hasonlóan Budapesten is számtalan olasz étterem található. A legtöbb étterem tradícionális, olasz alapanyagokkal dolgozik, melyeket közvetlenül Olaszországból rendelnek. A legnépszerűbb olasz éttermek Budapesten általában a legeldugottabb helyeken találhatók. A Raffaello Étterem, a Trattoria Toscana és a Trattoria Venezia fogásai házi receptek alapján készülnek, melléjük zamatos bort szolgálnak fel, miközben hagyományos, olasz zene szól. A Bellozzo saját termesztésű fűszerekkel és látványkonyhával várja a vendégeit. A nemrég nyílt Ape Regina az all-you-can-eat éttermek szerelmeseit várja fantasztikusan gazdag és változatos ételkínálattal az előételektől egészen a desszertekig.