Töltés
Bejelentkezés

Pizzériák Budapesten


Térkép nézet

Helyszín

Értékelés

Nyitvatartás

Asztalfoglalás

Házhozszállítás

Ár

Menü

Felszereltség

Minden, amit a pizzáról és a pizzériákról tudni érdemes

A pizza a világ egyik legkedveltebb étele. Ez nem véletlen, hiszen az egyszerű forma, a gyors elkészíthetőség és a gazdag feltétválaszték mindenkit levesz a lábáról. Egyszóval: a pizza verhetetlen mind street food, mind éttermi fogás formájában. Habár ma már léteznek édes változatok is – például mogyorókrémes, gyümölcsös, lekváros, pudingos – a pizza alapvetően sós étel, amely olasz gyökerekkel büszkélkedhet. A hivatalos definíció szerint általában kör alakú, lapos, búzalisztes kelt tésztából készül, melyre paradicsom, saját és más egyéb feltét (pl.: articsóka, olívabogyó, hús stb.) kerül. A pizzát magas hőfokon, hagyományosan fatüzelésű kemencében sütik készre –formájától függően – pár perc alatt. Pizzériákban jellemzően késsel-villával fogyasztják a frissen sütött pizzát, míg az utcán street foodként szeletekre vágva kapható, hogy könnyedén meg lehessen fogni kézzel is sétálgatás közben. A „pizza” szó először egy 10. századi latin kéziratban bukkant fel Gaeta-ban. A ma ismert pizza azonban Nápolyból indult világhódító útjára, és ma már az egész világon kapható. Népszerűsége Európában és Észak-Amerikában is töretlen; szinte az összes mediterrán jellegű étterem étlapján szerepel.

Pizza A-tól Z-ig

A pizza története egészen az őskorig nyúlik vissza, amikor még csupán egy egyszerű lapos kenyér volt, amit a különböző népek, kultúrák (többek között az ókori egyiptomiak is) az évek során a saját ízlésüknek megfelelően, különböző alapanyagok hozzáadásával formáltak. A pizza első dokumentációja időszámításunk szerint 997-ből, a Nápolyhoz közeli Gaeta városából származik. A latin kézirat egy lapos, kenyér jellegű ételt említ, melyet zsírral vagy olajjal illetve fűszernövényekkel ízesítettek. A pizza a 16. században vált népszerűvé Nápolyban, ahol megfizethető, utcai fogásként árusították fűszernövényekkel, sajttal megszórva. Egészen a 18. század második feléig kellett várni arra, hogy a paradicsom a pizza fő alkotóelemévé váljon. Ebben az időszakban indult meg a kísérletezés, melynek követketében egyre több és egyre változatosabb pizza került az emberek asztalára. A paradicsom mellett a sajt is szerves részét képezi a pizzának. Az igazán autentikus pizzériákban kiváló minőségű, nápolyi bivalymozzarella sajt kerül a pizzára, de használnak más olasz sajtokat is. Ilyenek például a provolone (tehéntejből készült, dél-olaszországi sajt), a pecorino romano (erőteljes ízű, szelhető juhsajt), a ricotta (könnyed, krémes, lágy sajt) és a scamorza (tehéntejből készült, félkemény sajt) is. A kevésbé autentikus pizzériákban Budapesten trappista sajt is kerülhet a pizzára, a francia eredetű, félkemény sajt azonban nem tartozik tradícionális feltétek közé.

Mint a legtöbb ételhez, a pizzához is kapcsolódik egy legenda. A legenda szerint az ikonikus Margherita pizzát 1889-ben „találták fel”, amikor a Capodimonte királyi palota megbízta a nápolyi pizzakészítő mestert (olaszul „pizzaiolo), Raffaele Esposito-t, hogy készítsen egy pizzát Margherita királynő tiszteletére. Három pizzát készített, de a királynő azt a pizzát választotta, amelynek színe a leginkább hasonlítottak az olasz trikolor színeire: piros (paradicsom), zöld (bazsalikom) és fehér (mozzarella). Így született meg a Margherita pizza, amely a legenda szerint a királynőről kapta a nevét.

A legismertebb pizza fajták

Nápolyi pizza

A világon mindenki egyetért abban, hogy a nápolyi az eredeti pizza. Eredete egészen a 18. századig nyúlik vissza. Akkoriban a tengerparti városok szegényebb lakóinak közkedvelt étele volt, melyhez olcsón és gyorsan hozzá tudtak jutni az utcai árusoknál, és gyorsan, akár útközben is el tudták fogyasztani. A 18. századi nápolyi pizza alapja egy lepényszerű tészta volt, melyre paradicsomot, sajtot, olajat és fokhagymát tettek.

Chicago pizza

A Chicago, vagy másnéven „deep-dish” (mélytányéros) pizza arról a városról kapta a nevét, ahol feltalálták. Ne tévesszen meg semmit a név, a Chicago pizza is olasz gyökerekkel rendelkezik. Az 1900-as évek elején olasz bevándorlók érkeztek Chicago városába, és a jól megszokott ízeket keresték. Ahelyett, hogy utánozta volna a híres, lepényszerű ételt, Ike Sewell-nek más tervei voltak. Ő alkotta meg a deep-dish pizzaként ismert magasfalú tepsiben készülő, piteszerű, mozzarella sajtban és különféle feltétekben rendkívül gazdag finomságot. A többi pizzától eltérően a chicagoi „pite-pizza” feltétei nem a pizza tetején, hanem a paradicsomszósz alatt találhatók, és jellemzően a sajt kerül legalulra. A klasszikus Chicago pizza feltétei a következők: mozzarella sajt, darált marhahús, kolbász, pepperoni, hagyma, gomba és zöldpaprika. Egyes pizzériákban utolsó simításként parmezán sajtot szórnak a paradicsomszósz tetejére.

New York pizza

A New York stílusú pizza nem tekinthető eredeti pizzának, mégis a legnépszerűbb és a leginkább elterjedt pizzafajta az Egyesült Államokban. Habár vannak hasonlóságok a nápolyi és a New York-i pizzák között, a különbségek eléggé szembetűnőek. Sokan úgy vélik, a New York-i vízben lévő ásványok teszik a pizzatésztát egyedülállóvá. A nápolyihoz hasonlóan a New York-i pizza is vékony, de elég masszívnak kell lennie ahhoz, hogy hosszában félbe lehessen hajtani. Így evőeszköz nélkül is könnyedén fogyasztható, ami nagy előny New York városának felgyorsult hétköznapjain. A nápolyival ellentétben, a New York-i pizzára sokféle feltét kerülhet, például pepperoni, kolbász, gomba, szardella, oregano, paprikapehely, parmezán sajt és fokhagymapor.

Pizzériák Budapesten

A pizza Budapesten is nagy népszerűségnek örvend, nem vételten, hogy az utóbbi évtizedekben egymás után nyíltak a pizzériák és a mediterrán jellegű éttermek a belvárosban. Az egyik legnépszerűbb pizzéria a Pizza Manufaktúra, ahol az ételek minősége mellett a névválasztásra is nagy hangsúlyt fektettek. Az étlapon ötletes nevű pizzák közül választhatunk. A tradícionális nápolyi pizza szerelmeseinek az Igen! pizzéria a legmegfelelőbb választás. Az eredeti Chicaco deep-dish pizzát az I55 American Bar & Restaurant csapata hozta el a magyar fővárosba. Itt a nyúló sajtok, a gazdag feltétválaszték és az óriási adagok birodalmába csöppenhetünk. A beszámolók szerint igazi „fald fel Amerikát” hangulat uralkodik az étteremben, melynek népszerűsége a nyitása óta töretlen. A pizzarajongóknak érdemes felkeresniük a Trattoria Pomo D’Oro-t és a Trattoria Gozsdu-t is, ahol az ízorgia garantált.

Vissza a találatokhoz
A böngészés folytatásával jóváhagyod, hogy cookie-kat használunk.