Töltés
Bejelentkezés

Steakhouse-ok Budapesten


Térkép nézet

Helyszín

Értékelés

Nyitvatartás

Asztalfoglalás

Házhozszállítás

Ár

Menü

Felszereltség

Minden, amit a steakhouse-okról tudni érdemes

A gasztrovilágban az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett tematikus, egy adott téma vagy kultúra köré épülő éttermek. Nincs ez másként Magyarországon sem. Budapest igazi gasztrofőváros, szinte nincs olyan városrész, ahol ne bukkannánk jobbnál jobb éttermekre, ízletes falatokra. A speciális éttermek közül az egyik legkedveltebb a steakhouse, más szóval steak étterem, ahol – már a névből is kiderül – finomabbnál finomabb húsokat, steakeket kóstolhat a vendég.

Steakhouse történelem

Általánosságban elmodható, hogy steakhouse-nak tekinthető minden olyan étterem, melynek specialitása a marha steak. A kép ennél valójában sokkal árnyaltabb. A mai, modern steakhouse-ok étlapján többféle hús szerepel, például szárnyas, hal, borjú, de még tenger gyümölcsei is.

A steakhouse-oknak két elődje ismert: az úgynevezett „chophouse” és a „marha steak banquet”. A chophouse-ok Londonban jelentek meg először az 1690-as években. Ezeken a helyeken különféle húsokat szolgáltak fel főételként. Az ételek egyediségét és hagyományos jellegét egészen a 19. század végéig sikerült megőrizni, annak ellenére, hogy a kontinesen egyre több új konyhatechnikai stílus jelent meg és vált divatossá. A chophouse-okkal ellentétben a marha steak banquet-ek elsősorban férfiák által látogatott, politikai gyülekezőhelyek voltak. A politika meghatározó szereplői itt ünnepelték győzelmüket. Az étterem a nevét a felszolgált ételről kapta: marha bélszín szeletek fehér kenyér szeletekre helyezve, egyfajta szendvicsként. A kenyérszeleteket általában a tányérokon hagyták, ebből tudták megállapítani, mennyi marhahúst fogyasztottak el a vendégek. A steakhouse jelenség az Amerikai Egyesült Államokban a 19. században lopta be magát az emberek szívébe; a steakhouse-ok népszerűsége azóta is töretlen.

Mik a jó steakhouse, a jó steak ismérvei? Milyen steaket válasszunk?

A jó steakhouse legfőbb ismérve az ízletes, jól elkészített steak, de ez alapjában véve még nem elég. Egy jó steakhouse minden vendégre kiemelt figyelmet fordít. Azokra is, akik a könnyedebb fogásokat, például szendvicseket, salátákat, desszerteket preferálják. Az étlapról nem hiányozhatnak a tésztaételek, a különféle mártások és a főleg olajban sütött előételek sem.

Előfordulhat, hogy bizonyos alapanyagokat külföldről kell beszerezni, de egy igazán jó steak étterem főleg helyi alapanyagokkal dolgozik. Érdemes olyan steakhouse-t választani, ahol szezonális fogásokat is kínálnak. A jó steakhouse laktató ételeket, nagy adagokat kínál, hiszen fontos, hogy a vendég ne távozzon éhesen. Az étel minősége mellett, az étterem stílusa, dizánja is fokozhatja a kulinárius élményt.

A marhából metszett steak-ek közül Magyarországon a vesepecsenyéből készült steakek a legkedveltebbek. A jó steak általában rácson sül, de készülhet serpenyőben is. A titok az úgynevezett kérgesítésben rejlik, mely során a hús ropogós kérget kap. A sütési technikának köszönhetően a hús belül szaftos, omlós marad.

Általánosan elfogadott tény, hogy minél fiatalabb a marha és minél márványosabb a húsa, annál jobb minőségű steak készíthető belőle. A legkedveltebbek a magashátszínből, lapos hátszínből és bélszínből készült steak-ek. A Filet Mignon a legomlósabb és legkevésbé zsíros steak típus. Ajánlott elkészítési módja a ’medium”, hiszen alacsony zsírtartalma miatt teljes átsütve könnyen kiszáradhat. A Ribeye steak sokkal márványosabb, mint a Filet Mignon. A steak rajongók ezt tekintik a legszaftosabb, legízletesebb steak típusnak.

Mi a különbség az argentín, az amerikai és a brazil steak éttermek között?

Az argentín és brazil steakhouse-ok egyaránt a nagy hússzeletekre esküsznek, azonban az argentín steak éttermek forma és textúra alapján is osztályozzák a húsokat. A brazil steakhouse-ok a barbecue stílusra, az úgynevezett ’churrascaria’-ra helyezik a hangsúlyt, míg az argetín éttermek a grillt részesítik előnyben. Az argentínok a brazilokkal ellentétben a marha minden részét felhasználják. Az amerikai steakhouse-ok fő témája a Vadnyugat; az étlapon elsősorban faszénen sült ételek találhatók, de a hamburgerek kedvelői is találhatnak kedvükre valót.

Vissza a találatokhoz
A böngészés folytatásával jóváhagyod, hogy cookie-kat használunk.