Töltés
Asztalfoglalás Napi menü Bejelentkezés

Thai Éttermek Budapesten


Térkép nézet

Helyszín

Értékelés

Nyitvatartás

Asztalfoglalás

Házhozszállítás

Ár

Menü

Felszereltség

A thai konyhaművészet rejtelmei

A thai konyhaművészet varázslatos, akácsak maga az ország. Nem véletlen, hogy évente turisták millió keresik fel Thaiföldet, hogy gyönyörködjenek a lenyugvó nap szépségében a festői Maya-öböl partján. Azonban a thai gasztronómia is tartogat meglepetéseket még azok számára is, akik azt hiszik, már mindent tudnak a thai fogásokról. Az alábbiakban annak járunk utána, hogy a thai konyha valóban csak a csípős ízekről és tengeri herkentyűkről híres. Annyit elárulhatunk, hogy a válasz nem, a thai konyha ennél sokkal több.

Minden, amit thai konyháról tudni érdemes

A thai az egyik legnépszerűbb konyha a világon, mely a keleti és nyugati ízek és hatások harmonikus elegyítésével hozott létre valami egészen egyedülállót. A savanyú, édes, sós, keserű és fűszeres ízek együttes hatása szinte életre kelti az ételt a tányéron. Thaiföldön az ételvariációk régiónként jelentős eltérést mutatnak. Más-más ételeket kóstolhatunk északon, északkeleten, délen és Thaiföld középső részén.A vízi állatok, a növények és a fűszernövények a legtöbb hagyományos thai fogás alapjai. A nagymértékű húsfogyasztás a buddhizmus elterjedése miatt nem volt jellemző, általában csíkokra vágott húsokat ízesítettek különéle fűszerekkel. A húsokat főzték vagy sütőtték, majd utána apró darabokra vágták. A tradícionális thai konyha a pörkölés, a sütés és a grillezés technikáját alkalmazta, ám később, a kínai bevándorlók magukkal hozták az olajban sütés technikáját is, mely rendkívül népszerűvé vált. A pad thai (sült tészta) és a khai pad (sült rész) a mai napig tadícionális thai fogásoknak számítanak. A 17. századtól kezdve portugál, holland, francia és japán kulináris hatások is érték a thai gasztronómiát.

A thaiok rendkívül leleményesek és ezt a tulajdonságukat a konyhaművészetben is kamatoztatták. Előszeretettel kísérleteztek az alapanyagok helyettesítésével. Például az indiaiak által használt ghi-t, ami vízibivaly vagy tehén tejéből köpült vajból készül, kókuszolajjal és kókusztejjel helyettesítették. A különféle fűszernövényeket, illetve az erőteljes ízű halszószt úgy használják, mint a sót. A halszósz szinte minden thai ételben megtalálható, ezért a vegetáriánusoknak érdemes odafigyelni az ételválasztásra a thai éttermekben.

Nehéz elképzelni, de régen a thai ételek sokkal csípősebbek és fűszeresebbek voltak. Mára a csípős fűszerek használatát mérsékelték, de a friss fűszernövények, mint például a citromfű és a galangál használata hangsúlyosabbá vált.

A rizs a thaiok egyik alapélelmiszere, szinte minden ételben megtalálható a reggelitől kezdve egészen a desszertekig. A rizs olyan szinten alapköve a thai gasztronómiának, hogy a magyar „éhes vagyok” kifejezést thai nyelven szó szerint úgy mondják, hogy „rizst akarok enni”. Habár a tésztaételek rendkívül népszerűek Thaiföldön, a legtöbb thai étel sütve vagy grillezve készül és rizzsel tálalják. A jellegzetes thai saláták a thai ételek közül a legcsípősebbek. Elkészítésükhöz általában nyers zöldségeket, chili-t, lime-ot és halszószt használnak. A húsos verzió (Yam Neua) marhahússal készül. A nemzetközi szinten leginkább ismert thai saláta, a Som Tam Thaiföld északkeleti részén kedvelt.

Thai étkezési szokások

A hagyományos thai éttermekben az ételeket kézzel fogyasztják el, matracokon vagy szőnyegeken ülve. Ez a szokás a hagyománytisztelő családoknál ma is megfigyelhető. Manapság a legtöbb thai étteremben villa és kanál is kerül az asztalra, kés viszont nem. Az asztalok és a székek használata a nyugati kultúra beáramlásával terjedt el Thaiföldön. A thai étkezés fontos eleme az úgynevezett „khluk”, ami különböző fogások ízeinek és textúráinak összekeverése rizzsel. Az étel a bal kézben tartott villára kerül, majd onnan a jobb kézben tartott kanál segítségével a szájba. A tradícionális kerámia kanalat általában levesekhez használják.

A legtöbb thai étteremben a vendégek többféle thai szósz (nam chim) és ízesítő közül választhatnak, amelyek apró tálkákban kerülnek az asztalra. Ezen szószok közé tartozik a phrik nam pla (halszósz, lime lé, aprított chili és fokhagyma), a szárított chili pehely, az édes chili szósz, a chili szeletek rizsecetben, a Sriracha szósz és a cukor is. Egyes éttermekben uborkaszeleteket kínálnak a fűszeres, csípős ízek enyhítésére.

5 dolog, amit a thai konyháról tudni érdemes

1. Szinte mindenben van cukor

A diétázóknak oda kell figyelni arra, hogy mit esznek Thaiföldön vagy mit rendelnek thai étteremben, mert általában minden ételbe kerül 1-2 kanál cukor. A pad thai-tól kezdve egészen a zöld papaya salátáig szinte mindenben van cukor.

2. Sör jéggel

A sörkedvelőket általában sokkolja a tény, hogy Thaiföldön a sört jéggel isszák. Ennek valódi oka máig nem ismert, de elképzelhető, hogy azért használják a jeget, mert hidegen tartja a sört még a legforróbb nyári napokon is.

3. Nem minden csípős

Sokan úgy gondolják, minden thai étel csípős. Habár sok étel valóban rendkívül csípős, vannak fogások, amelyek viszont egyáltalán nem azok.

4. Reggeli, ebéd és vacsora

A thaiok napszaktól függetlenül azt esznek, amit éppen megkívánnak. Nincs éles határ reggelire, ebédre és vacsorára kínált ételek között. Habár vannak ételek, melyeket jellemzően reggel fogyasztanak, ugyanezeket az ételeket a nap bármely szakában rendelhetjük thai éttermekben.

5. A hagyományos thai ételek nem hasonlítanak a nyugati verzióikra

Mivel a világ szinte minden pontján találhatók thai éttermek, sokan úgy gondolhatják, hogy jól ismerik a thai fogásokat. Habár a nyugati világban kínált thai ételek rendkívül finomak, az ízük egyáltalán nem hasonlít az autentikus thai ételek ízeihez.

Thai éttermek Budapesten

Sokan nem is gondolnák, hogy thai éttermek Budapesten is találhatók szép számmal, ráadásul nem is akármilyenek! A Bangkok Thai étterem, a Thai Spicy Nine, a PapírTigris és az Imázs Club a tradícionális éttermek kategóriáját erősítik. Ezek mellett számtalan bisztró és street food jellegű thai étterem is található Budapesten. A Chang Bistro & Bar, a Thai Chili Wok Bar, a Padthai Wokbar és a Pho & Pad Thai mind olyan éttermek, ahol ízletes thai fogásokat kóstolhat a vendég, autentikus környezetben. A csípős ízek kedvelői előnyben, de az ízorgia az összes thai étteremben garantált.

Vissza a találatokhoz
A böngészés folytatásával jóváhagyod, hogy cookie-kat használunk.