Töltés
Bejelentkezés

Vegán Éttermek Budapesten


Térkép nézet

Helyszín

Értékelés

Nyitvatartás

Asztalfoglalás

Házhozszállítás

Ár

Menü

Felszereltség

A veganizmus és a vegán éttermek főbb ismérvei

A veganizmus, a vegán étrend és életvitel manapság egyre nagyobb figyelmet kap szerte a világon, azonban a fogalom már évtizedek óta ismert. A vegán szó megszületését komoly viták előzték meg. 1943-ban a Leicester Vegetáriánus Társaság egy tagja nehezményezni kezdte, hogy a vegetáriánusok fogyasztanak állati eredetű tejtermékeket. Ennek hatására 1944-ben a társaság két tagja javaslatott tett a „tejterméket nem fogyasztó vegetáriánus” alcsoport megalakítására. A bizottság elutasította az indítványt, de ennek ellenére létrejött egy különálló szervezet, a Vegán Társaság. A vegán szó az angol „vegetarian” szóból származik: a szó első három és utolsó két betűjét vonták össze. De mit is jelent valójában az, ha valaki vegán?

A vegán étrend jellemzői

A veganizmus egy olyan filozófia és életmód, melynek követői kerülik az állati eredetű termékek használatát legyen szó élelmiszerről, ruhákról vagy más egyéb használati cikkről. A vegán étrend követői nem fogyasztanak állati eredetű termékeket, húst, halat, tojást, tejtermékeket, de még mézet sem. Alapelvük, hogy nem fogyasztanak és nem támogatnak semmit, amihez az állatok szenvedésével vagy kihasználásával juthatnának hozzá. Mindezek ellenére a vegán vagy más néven „növényi alapú” étrend rendkívül változatos és nem utolsó sorban egészséges is. A magyar konyhában kevéssé elterjedtek a vegánok által kedvelt úgynevezett „húspótlók”, mint a tofu, tempe és szejtán, melyek mindegyike kiváló fehérjeforrás, és megfelelő fűszerezéssel remek alternatívái lehetnek a hús-, és halételeknek egyaránt. A vegánok előszeretettel fogyasztanak babot, lencsét, dióféléket, chia magot, algát, teljeskiőrlésű gabonát, leveles zöldségeket és gyümölcsöket, melyek szintén remek tápanyagforrások. Tejtermékek helyett a vegánok általában növényi tejeket választanak, a méz helyett pedig növényi alapú édesítőszereket használnak.

Mi a különbség a vegán és a vegetáriánus étrend között?

Habár a vegán és vegetáriánus étrend közel áll egymáshoz, alapvető különbségek figyelhetők meg. A vegetáriánusok többsége a vegánokhoz hasonlóan nem fogyaszt húst és halat, viszont tejtermékeket (lakto-vegetáriánus) és tojást (ovo-vegetáriánus) igen. A vegán étrend sokkal szigorúbb, mint a vegetáriánus étrend, azonban zöldséget és gyümölcsöt mindkét étrend követői előszeretettel fogyasztanak.

Vissza a találatokhoz
A böngészés folytatásával jóváhagyod, hogy cookie-kat használunk.