Töltés
Bejelentkezés

Sushi Éttermek Budapesten


Térkép nézet

Helyszín

Értékelés

Nyitvatartás

Asztalfoglalás

Házhozszállítás

Ár

Menü

Felszereltség

Minden, amit a sushiról és a sushi éttermekről tudni érdemes

Az elegáns mégis ízletes sushi a japán konyhaművészet fontos része, és Japán egyik legismertebb szimbóluma. A nyers hal fogyasztás elsőre ijesztőnek tűnhet, de számos oka van annak, miért imádják a japánok ezt az ínyencséget, és miért vált az utóbbi években világszerte népszerűvé.

Habár az apró tekercsek a világ számos országában, többek közt az Egyesült Államokban is töretlen népszerűségnek örvendenek, az igazi, autentikus japán sushi nagyban különbözik tengerentúli változataitól. A sushi – amellett, hogy az ízvilága páratlan – nem a világ legegészségesebb étele, hiszen bár alacsony a zsírtatalma, meglehetősen gazdag finomított szénhidrátban.

A sushi éttermek séf mesterei, másnéven taisho-k évtizedeken keresztül tanulják többek között a nigiri és a maki készítés fortélyait. Rendkívül büszkék a hivatásukra, és szinte művészi munkaként tekintenek a sushi készítésre. Ahhoz, hogy megértsük, miért váltak világszerte ennyire népszerűvé ezek az apró falatkák, fontos megismernünk a sushi történetét és fajtáit.

Sushi történelem

Sok más ősi ételhez hasonlóan a sushi történetét is legendák és mítoszok veszik körül. Egy ősi japán mese szerint egy idős asszony halászsasok fészkébe rejtette a rizses edényeit, mert attól félt, a tolvajok ellopják. Egy idő után begyűjtötte az edényeket, és észrevette, hogy a rizs erjedni kezdett. Az is feltűnt neki, hogy haldarabkák kerültek a rizsbe. A szokatlan keverék meglepően jó ízű volt, és a rizs kiválóan tartósította a halat.

Bár ez egy kedves történet, a sushi valódi eredetét számos titok övezi. Eredetileg kereskedők ebédje volt az Edo korszakban. Az eredeti sushi (erjedt rizsben tartósított sózott hal) Ázsia számos régiójában alap ételnek számított. Valójában a szó jelentése „savanyú”, ami szintén az erejesztési eljárásra utal.

Legismertebb fajták, etikett

"Sushi" vagy "zushi"? Ez a kérdés sokakban felmerülhet, akik jártak már tradícionális sushi étteremben. Mindkét változat létező szó. Előbbit általánosságban használják, mikor nem nevezik meg a konkrét fajtát. A „zushi” kifejezést viszont egy adott sushi fajtára használják (pl.: maki-zushi, inari-zushi). A ma ismert falatkák jellemzően ecetes rizsből (su-meshi), halból, húsból és zöldségekből készülnek.

A séfek előszeretettel kombinálják a hagyományos és kevésbé hagyományos alapanyagokat. Ma már rengeteg változat közül választhatunk, de egy biztos: jelentős különbségek vannak az eredeti japán és a nyugati stílusú sushik között. Ami azonban közös, hogy köretként általában savanyú gyömbért, wasabit és szója szószt szolgálnak fel a vendégnek. Ezek közül a wasabit főleg természetes baktériumölő hatása miatt fogyasztják, de emelett mérsékli az erőteljes hal ízt is. A legtöbb sushi étteremben az apró falatkákat kézzel és evőpálcikával is fogyaszthatjuk.

Az 5 legismertebb sushi fajta:

  • Sashimi – nyers hal szeletek rizs nélkül tálalva
  • Nigiri – az összes sushi étterem étlapján megtalálható. Fő alkotóelemei a nyers hal és a hengerre formázott rizs.
  • Gunkan-maki – a nigirihez hasonló viszont tengeri algalapba csomagolják. Gyakran tengeri sün és lazac kaviár felhasználásával készül.
  • Maki – klasszikus tekercs: nyers hal és más finomságok rizsbe és algalapba burkolva. Kétféle mérete ismert. A nagy a "futo-maki", a kicsi a "hoso-maki".
  • Temaki – a makihoz hasonló, kúp alakú tekercs.

Japán éttermek Budapesten

Budapesten egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a japán éttermek. Vannak úgynevezett all-you-can-eat éttermek, például a Wasabi Running Sushi & Wok Restaurant, de számos tradícionális japán éttermek is találhatunk, ilyen a Buddha-Bar és a Nobu. A japán éttermek többsége vegetáriánusbarát és vegán étel opciókat is kínál.

Vissza a találatokhoz
A böngészés folytatásával jóváhagyod, hogy cookie-kat használunk.