Sushi Éttermek Budapesten
-
Bambuszliget Japán Étterem & Sushi Bár
4.4$$Japán Étterem Sushi Étterem -
Planet Sushi
3.8$$Sushi Étterem Japán Étterem Thai Étterem -
<
-
Tokyo Japán Étterem
3.2$$Japán Étterem Sushi Étterem -
aSUSHIBAR
$$Sushi Étterem Glutén-mentes Étterem Japán Étterem -
-
Klikk Bistrobár
5.0$$Bisztró Koktél Bár Sushi Étterem -
TOKIO
3.7$$Japán Étterem Sushi Étterem Koktél Bár -
Japanika
5.0$$Sushi Étterem -
La Lucia Wok & Grill
4.0$Ázsiai Étterem Sushi Étterem -
La-Guna Étterem
4.6Étterem Sushi Étterem -
Buddha Express Thai WokBar
3.0$Thai Étterem Sushi Étterem Ázsiai Étterem -
Kelly's Food
2.3$$Sushi Étterem Gyorsétterem -
Leroy Cafe Arena Plaza
2.1$Étterem Sushi Étterem Bisztró -
Imázs Club
5.0$$Bisztró Sushi Étterem Thai Étterem -
Wokzilla Suhi&Wok bar
5.0$$Ázsiai Étterem Sushi Étterem Japán Étterem -
Itoshii Budapest
3.0$$Japán Étterem Sushi Étterem -
Sushi Sei Étterem
5.0$$$Japán Étterem Sushi Étterem -
Leroy Café
$Étterem Sushi Étterem Bisztró -
Leroy Café Westend
4.0$$Étterem Sushi Étterem Bisztró -
Okuyama Sushi
4.0$$Japán Étterem Sushi Étterem -
Little Geisha Can Cook
Sushi Étterem Thai Étterem -
Buddha Original Thai Wok & Sushi Bar
Thai Étterem Sushi Étterem -
NOBU Budapest
5.0$$$Sushi Étterem Étterem Ázsiai Étterem -
Sushi Master Budapest
Sushi Étterem -
Ennmann Japán Étterem
5.0$$Sushi Étterem Ázsiai Étterem Japán Étterem -
Oishi Sushi Budapest
5.0$$Ázsiai Étterem Sushi Étterem Japán Étterem -
Sushiroll
Sushi Étterem -
Chiyoko Asian Food Bar
5.0Sushi Étterem Japán Étterem -
Nori Sushi Bár
Ázsiai Étterem Sushi Étterem -
Sunny
$$Sushi Étterem Thai Étterem Mexikói Étterem -
Rondo Gyorsétterem
3.8$Ázsiai Étterem Sushi Étterem
Minden, amit a sushiról és a sushi éttermekről tudni érdemes
Az elegáns mégis ízletes sushi a japán konyhaművészet fontos része, és Japán egyik legismertebb szimbóluma. A nyers hal fogyasztás elsőre ijesztőnek tűnhet, de számos oka van annak, miért imádják a japánok ezt az ínyencséget, és miért vált az utóbbi években világszerte népszerűvé.
Habár az apró tekercsek a világ számos országában, többek közt az Egyesült Államokban is töretlen népszerűségnek örvendenek, az igazi, autentikus japán sushi nagyban különbözik tengerentúli változataitól. A sushi – amellett, hogy az ízvilága páratlan – nem a világ legegészségesebb étele, hiszen bár alacsony a zsírtatalma, meglehetősen gazdag finomított szénhidrátban.
A sushi éttermek séf mesterei, másnéven taisho-k évtizedeken keresztül tanulják többek között a nigiri és a maki készítés fortélyait. Rendkívül büszkék a hivatásukra, és szinte művészi munkaként tekintenek a sushi készítésre. Ahhoz, hogy megértsük, miért váltak világszerte ennyire népszerűvé ezek az apró falatkák, fontos megismernünk a sushi történetét és fajtáit.
Sushi történelem
Sok más ősi ételhez hasonlóan a sushi történetét is legendák és mítoszok veszik körül. Egy ősi japán mese szerint egy idős asszony halászsasok fészkébe rejtette a rizses edényeit, mert attól félt, a tolvajok ellopják. Egy idő után begyűjtötte az edényeket, és észrevette, hogy a rizs erjedni kezdett. Az is feltűnt neki, hogy haldarabkák kerültek a rizsbe. A szokatlan keverék meglepően jó ízű volt, és a rizs kiválóan tartósította a halat.
Bár ez egy kedves történet, a sushi valódi eredetét számos titok övezi. Eredetileg kereskedők ebédje volt az Edo korszakban. Az eredeti sushi (erjedt rizsben tartósított sózott hal) Ázsia számos régiójában alap ételnek számított. Valójában a szó jelentése „savanyú”, ami szintén az erejesztési eljárásra utal.
Legismertebb fajták, etikett
"Sushi" vagy "zushi"? Ez a kérdés sokakban felmerülhet, akik jártak már tradícionális sushi étteremben. Mindkét változat létező szó. Előbbit általánosságban használják, mikor nem nevezik meg a konkrét fajtát. A „zushi” kifejezést viszont egy adott sushi fajtára használják (pl.: maki-zushi, inari-zushi). A ma ismert falatkák jellemzően ecetes rizsből (su-meshi), halból, húsból és zöldségekből készülnek.
A séfek előszeretettel kombinálják a hagyományos és kevésbé hagyományos alapanyagokat. Ma már rengeteg változat közül választhatunk, de egy biztos: jelentős különbségek vannak az eredeti japán és a nyugati stílusú sushik között. Ami azonban közös, hogy köretként általában savanyú gyömbért, wasabit és szója szószt szolgálnak fel a vendégnek. Ezek közül a wasabit főleg természetes baktériumölő hatása miatt fogyasztják, de emelett mérsékli az erőteljes hal ízt is. A legtöbb sushi étteremben az apró falatkákat kézzel és evőpálcikával is fogyaszthatjuk.
Az 5 legismertebb sushi fajta:
- Sashimi – nyers hal szeletek rizs nélkül tálalva
- Nigiri – az összes sushi étterem étlapján megtalálható. Fő alkotóelemei a nyers hal és a hengerre formázott rizs.
- Gunkan-maki – a nigirihez hasonló viszont tengeri algalapba csomagolják. Gyakran tengeri sün és lazac kaviár felhasználásával készül.
- Maki – klasszikus tekercs: nyers hal és más finomságok rizsbe és algalapba burkolva. Kétféle mérete ismert. A nagy a "futo-maki", a kicsi a "hoso-maki".
- Temaki – a makihoz hasonló, kúp alakú tekercs.
Japán éttermek Budapesten
Budapesten egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a japán éttermek. Vannak úgynevezett all-you-can-eat éttermek, például a Wasabi Running Sushi & Wok Restaurant, de számos tradícionális japán éttermek is találhatunk, ilyen a Buddha-Bar és a Nobu. A japán éttermek többsége vegetáriánusbarát és vegán étel opciókat is kínál.