Töltés
Bejelentkezés

Információk

Nyitvatartás:
Ma: 07:00 - 22:00 Mutass többet
Konyha típus:
Magyaros
Felszereltség:
Melegétel, Terasz, Parkoló
Rólunk:

A csárda a XVIII. és XIX. Századi Magyarország jellegzetes-elsõsorban alföldi-épülete volt, a legjelentõsebb városhelyekre vezetõ utak mellett egynapi-félnapi járásra helyezkedtek el. A pusztai csárdák az Alföldön nagy számmal a török hódoltság megszûnése után kezdtek feltûnni és a sok elpusztult falu miatt az egymástól távol fekvõ mezõvárosok között mint pusztai vendégfogadók nélkülözhetetlenek voltak az utasember és a vásározó kereskedõk számára.

A Látóképi- régi nevén fegyverneki - csárda 1731-ben épült a mátai és az újvárosi országút elágazásánál, Kiss Gáspár és Szõke János tõzsérek vállalkozása által. Az 1816-ra dátumozott bõvítési terv a szûknek bizonyult csárdaépületet alápincézett épületszárnnyal kívánta kiegészíteni. Az épület alaprajza U elrendezést mutat, amely az oszlopos-tornácos L alakú fõszárny fedett pincelejárattal történõ kialakításából adódik. A fõszárny tengelyében szabad tûzhelyes pitvar, balra az árendátor (bérlõ) lakószobája, jobbra a "Bor ivó ház", azaz a kocsma. Az ivóhoz "Bor mérõ szék", azaz söntés kapcsolódott, valamint az árendátor belsõ kamrája, ahonnan a borospincébe lehetett lemenni. Mind a bõvítés új részei, mind a belsõ kamrát megosztó fal ma is megvan. Az épületrõl Ecsedi István 1930-as fotói adnak újabb adatokat, ezeken látható az 1987-es helyreállítás elõtti állapot.

Mutass többet

Értékelések

Értékeld Te is
4.7
Összesen 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
 • Látóképi Csárda

  A teraszon ültem le, mert szemmel akartam tartani a biciklimet.
  Rusztikus asztalok és padok. Elég sok a légy. Persze, ez nem véletlen. Kint a szabadban nehéz küzdeni ellenük a nyár közepén. Szóval, ez az időszak már csak ilyen.
  Harcsa halászlevet rendeltem, hogy össze tudjam hasonlítani a többi kedvenc csárdámmal az étel minőségét. Finom volt. A leve jó sűrű. A harcsa is finom. Viszont, viszonylag drága a környékbeli halászcsárdákhoz képest.
  Volt pisztrángjuk is, de az is nagyon drágának tűnt. Ezért nem is erőltettem.
  Pozitívum: kártyával lehetett fizetni. Sőt volt hordozható termináljuk is.


Értékeld Te is!

Látóképi Csárda

Akik ezt megnézték, ezeket is megnézték...

Látóképi Csárda

Étlap, itallap

Töltés
A böngészés folytatásával jóváhagyod, hogy cookie-kat használunk.