Töltés
Bejelentkezés

Információk

Nyitvatartás:
Ma: 11:00 - 24:00 Nyitva Mutass többet
Konyha típus:
Nemzetiségi
Felszereltség:
Melegétel
Rólunk:

A legtöbb ember nem ismeri a Kaukázus déli lejtőinek ősi kultúráját. A titok a nagy múltú és munkaigényes elkészítési módban rejlik. A cél a lehető legtökéletesebb eredmény. Azerbajdzsánnak még a kenyere is különleges: a lavas papírvékony szinte áttetsző. Tökéletesen alkalmas arra, hogy felcsavarva megtöltsék zöldségek, húsok, sajtok, tojás és paradicsom segítségével. Az eredmény egyszerű, ízletes és egészséges.

Mutass többet

Értékelések

Értékeld Te is
2.5
Összesen 2
5 0
4 0
3 1
2 1
1 0
  • Marquis De Salade

    Kedves Fórumozótársam.

    Csak a pontosság kedvéért szögezzük azt le , hogy a „Dolma „ mint olyan a Közel-Kelet vezető csemegéje,nem kizárólag hűsfélék hozzáadásával készült
    Dolma, lehet, Sziriai,amit Dolmasinak hívunk, vagy Török Görög,Örmény.
    Készülhet, hús nélkül, vagy darált bárány, esetleg birkahússal.
    Gyakorlatilag a töltött káposzta receptje is innen származik.
    Erdélyhez semmi köze.

  • Marquis De Salade

    Torkos csütörtök alkalmával látogattunk el a Marquis de Salade-ba. A megelőző napokban egy kicsit utánanéztem az étteremnek az interneten, és elég pesszimista kép fogadott. A - főleg külföldiek által - felsorolt vélemények összhatása nem volt túl csábító, sokan nagyon drágának tartották, mások a felszolgálók csigalassúságára panaszkodtak, de volt olyan is, aki az ételek színvonalával nem volt elégedett. Felemás érzésekkel léptünk be tehát az étterem ajtaján, de jó szájízzel távoztunk.
    Igaz, hogy három héttel Torkos csütörtök előtt lefoglaltam az asztalt, 23-án úgy éreztem, fel kell hívnom a helyet egy utolsó egyeztetésre. És milyen jól tettem! Kiderült ugyanis, hogy a foglalásunkat felvevő hölgy a telefonbeszélgetésünk után alighanem elfelejtette jelölni igényünket, kiderült, hogy nincs asztalunk. Ennek ellenére a 23-ai felszolgáló kerített nekünk egyet, így erre a kis történetre itt spongyát is boríthatunk. (Zárójelben teszem hozzá, hogy a kétszintes étteremben valószínűleg nem volt telt ház, hiszen az utcáról beeső külföldi turistákat is le tudták ültetni.)
    Első - saját bevallása szerint beugró - felszolgálónk nem állt a helyzet magaslatán, hiszen egyik levesünkhöz nem hozta ki a tejfölt, amely pedig az étlap szerint járt volna, a vacsora végén pedig a sörömről feledkezett meg. Szerencsére a másik - állandó - felszolgáló ottlétünk felénél átvette az irányítást és onnantól kezdve rendben volt a szervírozás is.

    Lássuk az ételeket!
    Zöld borcsleves tejföllel: amint említettem, a tejföl elmaradt, ez tehát egy jó nagy mínusz. Ami a "zöld" jelentést adja, az a spenót, amely - félig ukrán, így a borscsban eléggé otthon lévő - barátnőm szerint lehetett volna puhább. Valószínűleg külön párolták, és utólag tették bele a lébe, így viszont a lé nem igazán vette át a spenót ízét.
    Küftaleves: a leves alapja ugyanaz volt, mint a borscsé, csak itt a tipikus borscs-zöldségeket pl. csicseriborsó helyettesítette. A küfta finom volt - talán lehetett volna kevésbé rizses -, a finom lében remekül elvolt a darált bárányhús íze.
    Gesztenyével és aszalt szilvával párolt bárányhús: ízre jó volt. Nem igazán tudjuk, hogy ennek az ételnek milyennek kell lennie, ezért nem is szívesen hasonlítgatnánk semmihez. Ha mindenképpen össze kell vetni valamivel, akkor azt mondanánk, fűszerezése olyan volt, mint a birkapörköltnek, csak ebben volt aszalt szilva és gesztenye is. Finom volt, csak egy kicsit extrábbra számítottunk (de még egyszer kiemelem: nem tudjuk, hogy milyennek kell lennie eme fogásnak).
    Dolma: ez ELVILEG darált bárányhússal töltött szőlőlevél joghurtos-fokhagymás mártásban. Azért írom, hogy elvileg, mert ugyan valóban báránnyal töltött szőlőleveleket kaptam, de paradicsomos-gránátalmás-fahéjas-édes-savanyú szószban. Csak azért nem méltatlankodok, mert remek volt ez a fogás. A szőlőlevél puha, mégsem szétfőtt, a bárányhús nem túlságosan rizses, a szósz pedig egész különleges ízt adott az egész fogásnak.

    Konklúzió:
    ha teljes árat (vagyis kb. 11.000 Ft-ot) fizettünk volna ezért az egészért, akkor bizonyára jobban feltűnt volna a kissé bizonytalan beugró pincér, az elmaradt tejföl és az étlaptól eltérő főétel, de így, hogy szűk 6.000 Ft-ből megúsztuk, nem akarunk nagyon kritizálni. Ez volt az étterem első Torkos csütörtökje és ha hasznosítják az idei tapasztalatokat, akkor a következők már sallangmentesek lehetnek. A kiszolgálás sebességével nem volt gond, bő két óra alatt végeztünk. Mindent összevetve egy erős 7-est adunk a Marquis de Salade-nak. Aki jövőre őket választaná, tegye meg, nem fog csalódni.


Értékeld Te is!

Marquis De Salade

Akik ezt megnézték, ezeket is megnézték...

Marquis De Salade

Étlap, itallap

Töltés
A böngészés folytatásával jóváhagyod, hogy cookie-kat használunk.