Sramli Csárda
Információk
Soroksáron, ezen a nyugalmáról és családias hangulatáról ismert kertvárosban, Budapest déli részén, a Grassalkovich út 241. szám alatt működik a Sramli Csárda, ami réges-régen lovas fogadóként indult. A parasztok a környező falvakból hozták fel a megtermelt árut a pesti piacra, és itt, a város szélén szálltak meg. A lovakat bekötötték az udvaron lévő pajtába, ők és utasaik pedig hajnalig pihentek, esetleg ittak egy pohár bort, ettek egy kis házikolbászt. Korán indultak tovább. Később ennek a régészeti leleteit az 1990-es években bekövetkező tereprendezés során megtalálták – rozsdás patkó és az istálló kezdetleges alapjainak formájában. Egy letisztított, félig elrozsdásodott patkót a Csárda akkori vezetője megtartott emlékűl. Az 1930-as évekből már vannak olyan fényképek, melyeken a később lebombázott, illetve végül lebontott épületek még állnak. Az egyiken szüreti mulatság látható. A régi időket idéző fényképek, grafikák most a két terem falát díszítik – őrzik a jelent – így a betérő vendég nem csak a sváb ételekből, hanem Soroksár múltjából is kap egy kis ízelítőt.
A Csárdát a mende-monda szerint sok neves író és költő felkereste akkoriban, bár erre bizonyíték a szájhagyományon kívül nem akad. A felkelések, forradalmak idején az ellenállók kedvelt bázisa volt. Ennek következményeként a falak helyenként U alakban pótolva vannak, ami annyit jelent, hogy valószínűleg több bombatalálat érte az épületet. A megpörkölődött koszorúfák, gerendák, szarufák tűz pusztításáról árulkodnak. A fogadó sem kerülhette el az államosítást. Később szövetkezeti tulajdonba került.
A történet innen kezdődik...
A Délpesti Áfész üzemeltette a vendéglőt, amikor az akkori üzletvezető 1968-ban üzletvezetőként átvette a Csárda irányítását. A kezdetektől fogva az italfogyasztás visszaszorítását szorgalmazta, és azon volt, hogy az étkeztetés legyen a főprofil. Abban az időben este pezsgőbontással ünnepelték, ha ezer forintos ételforgalmat bonyolítottak le.
Teltek-múltak az évek. Még szövetkezeti tulajdonban volt, amikor 1990-ben jelentős felújításon esett át.
1996-ban Attila tanulóként került az étterembe. Kezdetben a szakács szakmát, majd a pincér szakmát tanulta meg.
A sok-sok év alatt megtanulta az üzlet vezetését, elleste annak irányításának fortélyait, hogy feleségével tovább vigyék a Sramli Csárda jó hírnevét és családias hangulatát.
És a történet itt folytatódik…
Célunk, a hagyományos és sváb ételek mellett új ételek, italok és tálalási módok bevezetése. Az ételek hazai alapanyagokból, hagyományos eljárással készülnek.
A csárda jellemző ételspecialitásai a sváb csirkeleves kaláccsal, sváb pecsenye, sváb libamáj és a desszertek közül a túrós smarni szilvaöntettel és a mákos lütyü. A klasszikus ételek sorából is mindig megtalálunk valami ínyencséget az étlapon, a heti menü minden héten valami újdonságot csempész be a Csárda ételkínálatába.
Szombatonként élő zenével, nyári időszakban a 30 fős kerthelységgel, csapolt sörrel várják kedves vendégeiket.
Minőség, hagyomány, generációkon át-Sramli Csárda
Értékelések
Értékeld Te is-
A szüleimmel ide jártunk a 80-as években , minden hónap első hétfőjén vacsorázni . Most is csodás ételek , figyelmes kiszolgálás . Visszatérünk
-
Barátságos, kedves hely. Gyors, udvarias kiszolgálás, finom ételek. Bátran ajánlom mindenkinek.
-
Barátságos, kedves hely. Gyors és hibátlan kiszogálás. Kérésre a rendelkezésre álló alapanyagokból készséggel elkészítenek finom ételeket. Bátran ajánlom a klasszikus és új ízeket kebvelőknek is!
-
Nagyon jók az ételek, udvarias kiszolgálás. Szeretünk ide járni, bár nagyon messze van nekünk.
-
Kitünő ételek, figyelmes, udvarias és gyors kiszolgálás.
Akik ezt megnézték, ezeket is megnézték...
-
Alba Regia Étterem
3.7Étterem -
Mátyás Pince Étterem
4.0Étterem -
Melba Panoráma Étterem & Bár
4.5Étterem Bisztró -
Szlovák Étterem & Söröző
3.9Étterem Söröző -
Trattoria Venezia
4.7Olasz Étterem Étterem -
Dzsungel Étterem
3.5Étterem -
Mazel Tov
4.3Étterem Romkocsma -
Buffalo Étterem
4.6Étterem Amerikai Étterem Steakhouse