Töltés
Bejelentkezés

Információk

Nyitvatartás:
Ma: 12:00 - 23:00 Nyitva Mutass többet
Konyha típus:
Magyaros
Felszereltség:
Melegétel, Terasz, Kártyás fizetés
Rólunk:

Isten hozta a Szép Ilona vendéglőben! Éttermünk nem csupán Budapest kevés autentikus vendéglátó helyeinek egyike, ahol gyakorlatilag a tradicionális magyar konyha minden nevezetes étele megkóstolható, de élő történelem is egyben.
Múlt és jelen.
Elnevezését a mesélő nevű Szépilona városrészről kapta, amely évszázadokon keresztül a lakott területen kívülre esett. Az írásos emlékek szerint a XIII. században itt helyezkedett el Kunc ispán majorsága- a szájhagyomány úgy tartja: az ő családtagja (lánya vagy felesége) lehetett az Ilona nevezetű híres-neves szépség. A major a szentlőrinci pálos kolostorhoz, illetve a Nyék nevű faluhoz vezető utak elágazásánál terült el, így már a kora középkorban a vándorok találkozóhelyének számított, ahol meg is kellett vendégelni őket. A jól jövedelmező birtokot Hunyadi Mátyás édesanyja, Szilágyi Erzsébet is bérelte. Nyilván nem véletlen, hogy innen nem messzire volt az igazságos Mátyás király legkedvesebb vadászerdeje.
A XVIII. században már postakocsiállomás működött itt. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy később a villamos kocsiszín is a hűvösvölgyi elágazásnál kapott helyet. A feljegyzések szerint az ősi keresztútnál üzemelő vendéglőt már legalább kétszáz éve Szép Ilonának hívják.
A Szép Ilonka nevet Vörösmarty Mihály romantikus költeménye tette széles körben ismertté – a Mátyás királlyal szerelembe esett, majd elsorvadt leány eredeti történetét a kutatók a Vértesbe vagy a Zemplénbe helyezik. A Petőfi Sándor portréját is megfestő Orlay Petrics Soma nyolc táblából álló sorozaton ábrázolta a népszerű legendát.
A vendéglőt a háború után elérte a komor történelmi sors: államosították, 1976-tól pedig megszakítás nélkül a Luzsi család üzemelteti, a 2003-as privatizációt követően immár tulajdonosként. A fokozott érdeklődés folytán az étterem szűkösnek bizonyult.
Végül 2006-ban sikerült a családnak a bővítéshez újabb hasznosítható területeket megvásárolnia. A felújítás után a vendéglő – immár a Szép Ilon ház részeként – a régi népszerű kínálattal és árakkal, de megújult és korszerűsített környezettel, bensőséges hangulattal, 2009-től várja ismét a hazai gasztronómia hűséges híveit.
Amennyiben étkeink elnyerték a tetszését, mindig visszavárja Önt a Szép Ilona vendéglő. Ennyi évszázad ínyencei nem tévedhettek.

Mutass többet

Értékelések

Értékeld Te is
4.7
Összesen 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
  • Szép Ilona Étterem

    Az átalakítás után újra megnyitott étterem belső tere tágasabb lett, hangulata változatlanul családias, barátságos, ételei kitűnőek.
    Kár hogy a kert szebbik részét nem használhatja a vendéglő, ezzel együtt nem okozott csalódást.


Értékeld Te is!

Szép Ilona Étterem

Akik ezt megnézték, ezeket is megnézték...

Szép Ilona Étterem

Étlap, itallap

Töltés
A böngészés folytatásával jóváhagyod, hogy cookie-kat használunk.