Aranysárkány Vendéglő
Információk
Az Aranysárkányt, Magyarország első privát vendéglőjét
Máhr Attila alapította Szentendrén 1977-ben.
Az elnevezés a város szerb múltjára, a szerbek védőszentjére, Sárkányölő Szent-Györgyre utal. A Fő tértől felfelé a szűk, menedékes, kis utcán, jobbra az első ház, megismerni a cégérről. A vendéglő hangulata nyitás óta semmit nem változott.
A betérő vendéget a ferde falú padlástérben kialakított, több mint 200 éves szőlőpréssel elválasztott látványkonyha fogadja. A konyha ilyen elrendezése a vendéglős ötlete volt, mivel õ azt vallja: az evés-ivás bizalmi dolog. Itt minden a vendég szeme láttára készül. Az étlap gerincét a hagyományokat követő mai magyar konyha és a ház specialitásainak ötvözete adja. Az év közbeni rendezvények szorosan kapcsolódnak ahhoz a 22 történelmi borvidékhez, amely a közel 50 féle borból álló borlap kínálatát adja.
A berendezés öreg darabjait a régiségekhez értő szem válogatta.
A légkondicionált vendégtér 50 vendéget fogad be, A vendéglő alkalmas családi események, cég-rendezvények, és egyéb programok megrendezésére is. Az Aranysárkány manapság ritka tradíciót példáz: az alapító Máhr Attila már 1991 óta dolgozik együtt fiával, ifj. Máhr Attilával, akinek remélhetőleg követője is akadt már, legifjabb Máhr Attila személyében.
Étlap, itallap
Ételeink
- Mozzarellás szalámi saláta 1.900 Ft Magyar szalámifélék friss zöldsaláták, uborka, paprika, mozzarella és paradicsom közé keverve, olívaolajjal és balzsamecettel ízesítve.
- Füstölt libamájpástétom 2.500 Ft Házilag füstölt libamájból készítjük, szarvasgombával ízesítjük, lilahagymával, rózsasziromlekvárral és meleg pirítóssal kínáljuk.
- Szerb kóstoló 1.900 Ft Ecetes halpástétom, padlizsánkrémmel és kecskesajtkrémmel kínálva.
- Rántott sajt „egy kicsit másképp” 1.900 Ft Trappista, füstölt és brie sajt egyazon bundában kisütve, párolt rizs és lilahagymás tartármártás társaságában tálalva.
- Sárkányerőleves 900 Ft Fürjtojással és marhahúsos svábgombóccal tálaljuk a fûszerektôl illatozó levest. Külön velôérmet kínálunk hozzá fokhagymás pirítóson, reszelt tormával.
- Gulyásleves cipóban 1.200 Ft Világhíres levesünket marhahúsból, zöldségek sokaságával, fűszeresen készítjük, kézzel gyúrt csipetkével, hagymás cipóban tálaljuk.
- Villányi szederleves 900 Ft Krémes szederleves vörösborral, citrusokkal, fahéjjal, vaníliával. Tejszínhabbal díszítjük és hidegen ajánljuk.
- Tejszínes parajkrém 900 Ft A főzelékek királya az Ön által választott feltéttel, vagy anélkül.
- Vargányás zöldségrizottó 2.500 Ft Arborio rizsbôl frissen készítjük vargányával, házi aszalt paradicsommal, grillezett zöldségekkel és tejszínnel, tálaláskor parmezánnal szórjuk.
- Fokhagymás-chilis garnélafarok 3.900 Ft Hirtelen sütött garnélák bôséges fokhagymával, chilivel, fehérborral, egy kevéske tejszínnel, illatos basmati rizzsel és pácolt gyömbérrel kínálva.
- Lazac steak „Tartufo” 3.600 Ft A lazachúst grillezzük, majd a tejszínes, fehérboros, szarvasgombás szószban átforgatott penne rigatonival tálaljuk.
- Csirkemell füstölt sajtszószban 2.900 Ft A mellehúsát roston omlósra sütjük, majd sűrű, füstölt sajtszószban, fehérboros alma és jázmin rizzsel tálaljuk.
- Mézes-mázas libasteak 3.100 Ft Libának mellehúsát rózsaszínre sütjük, mézzel megkenve, pirított szezámmaggal megszórva, vörösboros enyhe mártáson, párolt lilakáposzta és burgonyapüré társaságában tálaljuk.
- Orosházi libamáj 4.100 Ft A libamájakat bacon szalonnába csavarva konyakkal locsolgatva sütjük, majd sajtos-juhtúrós burgonyával, sült paradicsommal és fokhagymás parajjal tálaljuk.
- Fűszeres sertéstarja thai tésztával 3.200 Ft A tarját hosszasan pácoljuk, majd csíkozva, zöldségekkel szaftosra sütjük, és enyhén csípôs thai rizstésztát készítünk hozzá.
- Beefsteak (220g) 4.300 Ft A marha legjavából vágjuk, amit a kívánt mértékig sütünk, sült hagymával, héjas steakburgonyával és szalonnás zöldbabbal tálaljuk, külön cheddarmártást kínálunk hozzá.
- Pljeskavica pitában 3.200 Ft Szerb húspogácsa 40% marha, 40% sertés, 20% bárány arányban keverve, házilag fûszerezve, amit pitában tálalunk, ajvárt és sültkrumplit kínálunk hozzá.
- Bourguinoni báránycsülök 3.900 Ft A bárány hátsó csülkét bôséges vörösborral, sok hagymával és zöldségekkel hosszasan fôzzük, végül házi polenta mellé tálaljuk.
- Szarvas mignonok 4.100 Ft A mignonokat rózsaszínre sütjük, fahéjas pirított mandulával kevert almás pitével és aszaltszilva chutney-val kínáljuk.
- Salátáink 800 Ft Paradicsomsaláta, uborkasaláta, zöldsaláta, káposztasaláta. Saját receptjeink alapján elkészített salátáink akár egyben is rendelhetôk, salátatálnak.
- Pilisi túrógombóc 1.200 Ft Házi túrógombóc, citrom illatával, krémes mártással, epervelôvel és egy gondolatnyi tejszínhabbal.
- Tiramisu málnával 1.200 Ft Házi tiramisu málnával bolondítva.
- Turista menü 3.900 Ft Gulyásleves cipóban, Csirkemellfilé füstölt sajtszószban, Rátétes palacsinta
Értékelések
Értékeld Te is-
Szuper ételek, udvarias kiszolgálás, még szemüveget is kaptunk. Szívből ajánlom!
-
Július 13-án szombaton négyen ebédeltünk az étteremben. Az étlapról kiválasztott pleskavicát pitában kértem. A pincérnő felvette a rendelést. Már az az furcsának tűnt, hogy a mellettem ülő vendég a főételéhez salátát kért, és megkérdezte a felszolgáló hölgyet, hogy milyen savanyúságuk van. A válasz a következő volt: ott van az étlapon! Jó, hogy nem azt mondta, hogy ' olvasni csak tud!'
Nekem a plesakvicát egy mákos zsömle kíséretében. Egy szóval sem mondta, a rendelés felvételekor, hogy elnézést, az étlap szerinti pitával nem tudja hozni, fenntartom-e így is a rendelésemet?!
Egy ilyen jó hírű és ilyen árfekvéssel működő étteremnek nem lenne szabad ilyen udvariatlan és felkészületlen felszolgálót alkalmaznia!
Akkor voltam itt először, de egyben utoljára!